1975- a márka, ami nem a hetvenes évekről szól

Az őszi-téli szezon beköszöntével igyekszem sorra venni a magyar márkákat, tervezőket. A mai posztban ismét egy olyan csapat kerül sorra, akiket már régóta terveztem, hogy bemutatok nektek. Egy interjú keretében faggattam Györe Nikolettát és Kupi Szimonettát, íme:
SAM_0749Miért ez lett a nevetek?

Szimi: Talán itthon nem megszokott, de a tengerentúlon hallani számokkal jelzett brand nevekről. Ilyen például a 7NY, amely különböző, akár kevésbé ismert tervezők ruháit gyűjti össze, vagy a Century 21 vásárlóközpont, ahol az óriás márkákat is megtalálhatod.
Niki: Egyszerű, könnyen megjegyezhető, és kettőnk együttműködéséről szóló nevet kerestünk, ami egyébként a születési dátumom – egyben a kabalaszámom is-, és a felső indexben szereplő kettes szám jelöli a közös munkát, fémjelzi az együttes alkotásainkat.
1975ff1Ketten tervezitek a márkát, előny ez vagy hátrány?

Niki: Mindkettőnknek más az erőssége. Én egy másfél évtizedes –korábbi márkám, Nicole Design során szerzett- tervezői tapasztalatot, gyártói kapcsolatrendszert és vásárlói kört hoztam magammal, Szimi pedig a nemzetközi és hazai divat világában szerzett látásmódját, vizualitását és azt a network-ot, ami a mai napig segíti a márka ismertebbé válását. Szemléletmódunk rengeteg pontban azonos; a hordhatóság és megfizethetőség szem előtt tartása fontos, de a korosztálybeli más-más fókuszpontok és különbözőségek adják meg az együttműködés jótékony segítését.
Szimi: Előnyök között mindenképp megemlíteném; hogy mindketten rendelkezünk gazdasági végzettséggel és tervezői szakképzettséggel is; Niki a Rosemary divatiskolában , én pedig a Krea Kortárs Művészeti Iskolában szereztem tudásomat. Ez a kettősség adja meg a komplex látásmódunkat.

SAM_0743Szimit modellként ismertem meg, és bevallom meglepődtem, amikor tervezőként is debütált. Amúgy eléggé szkeptikus vagyok a modellből lett tervezőkkel (főleg a nemzetközi márkák esetében), de a ruháitok magas minősége meggyőzött. Gyakran találkoztatok ezzel az előítélettel?

Szimi: Szerencsére ez a kérdés vagy megkérdőjelezés –akár egy interjú,akár egy szimpla beszélgetés során- NYÍLTAN még sosem vetődött fel. A tézis; miszerint “egy modell a szépségén túl nem képes maradandót és értékeset felmutatni”, nem helytálló manapság. Számos modell barátnőm több diplomás értelmiségi, akik ma már sikeresek civil szakmákban. Nálam ez a “civil foglalkozás” valóban közelebb áll a modellvilághoz, aminek kapcsolati tőkéje mindenképp csak előnyünkre válik a munkafolyamatok (fotózások, bemutatók, magazinok) során. Mindemellett a szaktudást is megszerezve és Niki több évtizedes tervezői tapasztalatait, a tőle tanultakat is összevéve remélem már fel sem merül senkiben, hogy szkeptikusan ítélje meg a munkámat/munkánkat. Sokat dolgozunk a minőség és a koncepciónk megtartásán.
SAM_0745

1975ffLegutóbb egyszerre mutattátok be a tavaszi és őszi-téli kollekcióitokat. Hogy jött ez az ötlet? És főleg hogy bírtátok energiával az óriási mennyiségű ruha tervezését, kivitelezését?

Niki: Az aktuális kollekció bemutatásán túl szerettünk volna felzárkózni a ma már itthon is egyre jellemzőbb trendre; miszerint a nemzetközi kifutókon szezonokkal hamarabb jelennek meg a “jövőbeni” kollekciók. Szerencsére a munkatársi hálózatunk, a gyártási organizálások és mindeközben a teherbírásunk is sikerrel vizsgázott, bemutathattuk az őszi/téli kapszula darabjainkat. A teljes ősz/tél kollekciót most október 2-án a Teslában a Design Hét keretén belül mutatjuk be.

1975 fashion Györe Nikoletta  Kupi Szimonetta

Kollekcióitok időtállóak, nem igazán ugrálnak a stílusok között. Előnynek vagy hátránynak érzitek az általatok hozott döntést, hogy nem akartok pillanatnyi divathullámokra felkapaszkodni?

Szimi: A kezdetektől fogva elsőbbrendű volt nálunk, hogy a nőiségünket, saját ízlésvilágunkat , tehát hitelesen magunkat tegyük bele a tervezésbe.

Niki: Szigorúan koncepcionálisan építettük fel a márkát, hogy a vevőink évről évre egy számukra ismerős jegyekkel rendelkező (hordható, megfizethető, minőségi, általánosságban oversize, casual ) brand ruháit láthassák, így kialakítva egy esetleges márkahűséget.

SAM_0752

A bemutatón úgy tűnt, hogy óriási rajongótáborotok van. Kik a vásárlóitok? Más márkánál megkérdezném, hogy milyen az 1975 nő, de mivel mindketten 100%- ban tükrözitek a filozófiátokat, nincs értelme ezt feszegetni.

Niki: Szerencsére az elmúlt 5 évben már sokan megismerték és megszerették a márkát, követni lehet a munkálatainkat, sikereinket, megjelenéseinket a facebook oldalunkon, illetve szeptember első heteiben debütálunk egy vadiúj interaktív weboldallal is. A vásárlóink egyébként különböző korosztályból, munkakörnyezetből és testalkattal jönnek hozzánk, akik szem előtt tartják a márkánk állandó jellemzőit ; funkcionalitást, kényelmet, hordhatóságot és a monokróm, letisztult színvilágot.

1975-montazs1 1975-montazs2 1975-montazs3Mit tartotok a márkával kapcsolatban a legfontosabb üzenetnek, és mik a terveitek?

Szimi: Az önazonos tervezés, az állandósult márkajegyek, az anyaghasználatban történő kísérletezések a minőségi casual kereteken belül. Ezeket hazai és nemzetközi területen minél szélesebb körben megismertetni , mint ahogy tehettük a London Fashion Week prezentációs hetén, a Marie Claire vagy az Elle Fashion Days-en.

1975-lookbook-1 11951056_10205978922485216_1845999186_n 11948260_10205978922165208_1152681471_n 11938886_10205978922085206_850267559_n

Hol érhető el a kollekció?

Niki: Saját showroom-unkon kívül hazai területen együttműködünk szegedi (Emmaroz), balatonfüredi (SetDesign), több fővárosi (pl. Onefashion, Rózsakert- MyDay) multibrand üzlettel, illetve prágai, bécsi és tel avivi partnerekkel értékesítünk, tárgyalunk. Online is elérhetőek vagyunk egy nemzetközi webshop oldalon; a Designrs.com –on, de a most megújuló saját weboldalunkon is elérhetővé tesszük az új kollekció megtekintését és megrendelését.

Fotók: bemutató – Máthé Krisztián, backstage – Parádi Gabriella, lookbook- 1975

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Poom Security Code *

ADATVÉDELEM
Posztok, fotók, illusztrációk, és egyéb írások kizárólag a Syco Media Ltd írásos beleegyezése után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik ez egész posztot, hanem csak annak első pár sorát, a folytatásért pedig a Pumpkin Paradise oldalára kattint az olvasó.
hotels-banner