4711- illatszemináriumon jártam a kölni fellegvárában

Az év elején Kölnben jártam a 4711 szentélyében, ahol remek programokon vehettem részt. Megismerkedhettem az egyik legrégibb kölni gyártásának titkaival, amelyről a lehető legbennfentesebb személytől, Alexandra Kalle-tól tudhattam meg titkokat. A márka történetéről olvashattatok már itt, ahol főként a múltról meséltem. A 4711 azonban új utak felé vette az irányt, amely nemcsak az ikonikus illat Noveau Cologne változatát jelenti, hanem egy igencsak változatos, és modern illatcsaládét. No, de erről még egy kicsit később…
SAM_4149 (Custom)

A 4711 Köln belvárosában található palotájában- valóban olyan, mint egy velencei palota- nemcsak vásárolhat a betérő vendég, vagy a múlt ereklyéit nézegetheti, hanem workshopon is részt vehet. Így tettük mi is szlovák, szlovén, cseh, és osztrák kollégáinkkal. Igazi boszorkánykonyha feeling vett minket körül, hiszen üvegcsék tucatjaiban sorakoztak körülöttünk a parfümök hozzávalói. Először Alexandra megismertetett minket a különféle aromákkal, s azok tulajdonságaival. Mindannyian kaptunk egy-egy illatmintával befújt papírlapocskát, amelyen a citromtól, a vanilián keresztül sok-sok változat követte egymást. Mind más érzést keltett, és más élményt idézett fel bennünk. Valójában azt gondoltuk még ekkor, hogy nincs jelentősége annak, hogy milyen sorrendben “illatolhatjuk meg” a papírkákat. A végén azonban a papírokat legyezőként összefogva, és meglibbentve meglepődve tapasztalhattuk, hogy az eredeti 4711-es kölnihez nagyon hasonló illatot “keverhettünk”. A játék pedig itt kezdődött el: ha ilyen egyszerű – mint kiderült, csak annak tűnik- parfümöt kreálni, akkor mi is megpróbálkozhatunk ezzel.

WP_20160216_16_28_40_Pro (Custom)

Saját üvegcsét, és minden összetevőhöz külön pipettát kaptunk. Ezekkel igyekeztünk a saját illatunkat kikeverni. Kinek több, kinek kevesebb sikerrel jött ez össze. Én az utóbbiak táborát erősítettem. A próbálkozások persze remek hangulatot eredményeztek a nemzetközi társaságban.

WP_20160216_15_53_08_Pro (Custom)

Az alábbi papíron egy listát láthattok, amely némi segítséget is nyújtott nekünk, a botcsinálta parfümőröknek. Minden összetevő mellett ott szerepelt a jelzés, hogy mennyire kell óvatosan bánni vele, vagy éppen segíti-e a keverést. Vannak olyan alkotóelemek, amelyek olyan agresszívek, hogyha az alkotó keze kissé megcsúszik, a nagy adag egyszerűen kioltja a többit. Kiderült az is, hogy mostanság a rózsás aromák mellett a vanilia a legkedveltebb.

WP_20160216_15_43_34_Pro (Custom)

Végül Alexandra Kalléval beszélgethettünk, és tehettünk fel kérdéseket a parfümgyártással kapcsolatban. Ő, mint a márka és a MÄURER & WIRTZ cég “orra”, valamint egyben marketingjéért is felelős személye nagyon érdekes titkokba avatott be minket.

WP_20160216_18_02_54_Pro (Custom)

Szinte mindenki arra volt kíváncsi, hogy visel-e parfümöt. és ha igen, akkor mit. Természetesen, ahogy várható is volt, munka közben nem visel parfümöt, csak hétvégenkét. A márkánál betöltött szerepe is igen mesebeli történetként indult. nem a hagyományos parfümőri pályát járta be,hanem egy , illetve több véletlen folytán derült ki, hogy marketingesként kitűnő érzéke van az illatokhoz. A megújulásra fogékony felettesei pedig teret engedtek Alexandra kreativitásának.

WP_20160418_11_06_02_Pro (Custom)A rakétasebességgel változó divat a parfümök világát is érinti. Évente akár többször is új parfümöket hoznak ki a cégek, amely egyrészt jó, másrészt nem hagy kifutást a különlegesebb illatoknak. A 4711 megérezve az idők szavát egy új családot hozott létre, amely az alap parfüm nyomdokain épült fel. Az Acqua Colonia szokatlan illatpárokat zár üvegbe, amelyek mégis jól működnek együtt. Magunkra fújva pedig frissítenek, felpezsdítenek. Már az elnevezésből is érezhetjük, hogy nem kölniről vagy testpermetről van szó. Ezek az üvegcsék a kettő közt lévő frissítőket rejtenek. Napjában többször is érdemes magunkra permetezni belőlük. S ahogy a workshopon mesélték, a német nők egy izgalmas trükköt is bevetnek a forró napokon. Az Acqua Coloniát a hűtőszekrényben tárolják, s mielőtt útrakelnek, akkor ebből a hűs permetből tesznek magukra.

SAM_4155 (Custom)

Magyarországon az alábbi verziók érhetők el: Lime & Nutmeg, Pink Pepper & Grapefruit,
Mandarine & Cardamom, Lemon & Ginger, Blood, Orange & Basil – ezeket a Müllerekben keressétek. Ha azonban  a további változatokatis el akarjátok csípni, akkor bizony át kell lépni a határt, s véletlenül se hagyjátok ki a rebarbarás verziót!

WP_20160418_10_56_09_Pro (Custom)

Az illatok mellett Body Care termékcsalád is kiegészíti a kollekciót. testápolót, és tusfürdőt is találhattok. S most a szappan mániások -mint ami én vagyok- legnagyobb örömére aroma szappanokkal is kiegészül a sorozat. Az Acqua Colonia család három legkedveltebb illatában: Lime & Nutmeg, Pink Pepper & Grapefruit és Lemon & Ginger változatban kerültek a drogériák polcaira. A csomagolás és a design ezesetben is olyan megkapó, és igényes, akárcsak a többi “családtagnál”.

Minden illatmániásnak ajánlom ezt a sorozatot, akik szeretik a friss, tiszta és természetes aromákat. Próbáljátok ki őket, és biztosan a rabjai lesztek!

WP_20160418_12_27_27_Pro (Custom)

 

WP_20160418_10_57_09_Pro (Custom)

 

No Comments Yet

Comments are closed

ADATVÉDELEM
Posztok, fotók, illusztrációk, és egyéb írások kizárólag a Syco Media Ltd írásos beleegyezése után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik ez egész posztot, hanem csak annak első pár sorát, a folytatásért pedig a Pumpkin Paradise oldalára kattint az olvasó.
hotels-banner