A selyem útján Zoób Katival

A Tavaszi Fesztivál keretében megrendezett A selyem útja című divatbemutatóról már olvashattatok egy beszámolót (ide kattintsatok érte) A három tervező kollekciói közül most Zoób Kati munkáit mutatom meg. Mivel az ő pályáját ismerheti a hazai közönség a legjobban, talán tőle is várt mindenki csupa selyemből álló válogatást. Azonban Kati a selyem útját képletesen értelmezte. Kollekciójának megalkotásakor arra gondolt, hogy egy út hogyan köthet össze két, vagy akár több kultúrát egymással.

SAM_4433 (Large) (Custom)
SAM_4442 (Large) (Custom)
Számára Kína, és a kínai divat nem ismeretlen. Számos alkalommal részt vett a Shanghai Fashion Week-en, amelyet két alkalommal az ő bemutatójával nyitottak meg. Elmondása szerint évek óta lenyűgözi a kelet kultúrája, szinte kisgyerekként tud rácsodálkozni a mesterségbeli tudásra, azokra az emberekre, akik az ősi technikákat őrzik, és éltetik tovább. Legyen szó egy selyemfestőműhelyben naphosszat csodás virágokat pingáló szakemberről, aki művészeket megszégyenítve kelti életre a keze alatt lévő textilt, vagy éppen a szívárvány minden színében pompázó selyemcérnákat rejtő műhelyről.

SAM_4460 (Large) (Custom)

A Budapesti Tavaszi Fesztivál felkérése a lehető legjobbkor érkezett, mivel kati 2016/17-es kollekciójának inspirációjaként pont Kínát választotta. Ennek az összeállításnak az első része került bemutatásra a Nemzeti Múzeum impozáns falai közt.

Katti zOOB

A kollekció a kézműves hagyományok mellett a kultúrák jellegzetességeit is hivatott volt bemutatni. Kati a most oly közkedvelt virág-, vagy éppen madár motívumok helyett női arcképeket választott díszítőelemnek. Ezeket a portrékat 600-1600 közt készítették Kínában, s a tervező úgy gondolta, hogy a hölgyek arcmásai a lehető legjobban fejezhetik ki az érzelmeket. S míg valaki azt gondolná, hogy hímzéssel, vagy festéssel kerültek a ruhadarabokra, el kell áruljam, teljesen más technikát alkalmaztak.A ruhák nagy részénél felbukkant a kötött kelme, amelynek Kati szerint (is) nagyon nagy reneszánszát éljük. Nem titkoltan párhuzamot akart vonni a keleti mesterek tudása, és a hazai szakemberek alkotásai közt. A kötött darabokat Szegeden a SZEFO-nál készítették. Természetesen felbukkantak a selymek, a flitterek, és egyéb minőségi kelmék, valamint megfigyelhettük az obi öveken, kamáslikon megjelenő pomponokat.

S ha jól megfigyeljük a kollekciót, azt gondolom nem csak én érzem úgy, hogy a Katti Zoob márka egyik legfrissebb és fiatalosabb válogatását láthattuk. Ahogy pedig az előbbiekben említettem, ez csak a kezdet. A teljes kollekciót nyár végén mutatják majd be a nagyérdeműnek.

Katti Zoob weboldaláért kattintsatok ide, Facebook oldaláért pedig ide.

SAM_4520 (Large) (Custom)  SAM_4476 (Large)OK (Custom)

SAM_4466 (Large)ok (Custom)

2821_large (Custom)2823_large (Custom)2824_large (Custom)2825_large (Custom)2826_large (Custom)2827_large (Custom)2828_large (Custom)2829_large (Custom)2831_large (Custom)2832_large (Custom)2833_large (Custom)2837_large (Custom)2838_large (Custom)

No Comments Yet

Comments are closed

ADATVÉDELEM
Posztok, fotók, illusztrációk, és egyéb írások kizárólag a Syco Media Ltd írásos beleegyezése után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik ez egész posztot, hanem csak annak első pár sorát, a folytatásért pedig a Pumpkin Paradise oldalára kattint az olvasó.
hotels-banner