Alapfogalmak a Fashion Week-en, avagy amit sosem mertél megkérdezni, de tudni akartad mit jelent

Mostanra megszokottá vált, hogy a különféle Fashion Week-eken (kapaszkodjatok meg, a világon összesen 138 ilyen rendezvényt tartanak számon!) egyre több magyar médiaszereplő képviselteti magát. Van néhány alapfogalom, amelyet szinte mindannyian használják/használjuk. Viszont nem vagyok biztos benne, hogy ezek jelentével a nem a szakma kellős közepén forgolódó olvasók tisztában lennének. Arra gondoltam, sorra veszem ezeket:

Backstage

A háttérmunka helyszíne. Lehet egy tér, de lehet több is. Sokszor a sminkesek, fodrászok, és az öltöztetők is egy szobába, szerencsésebb esetben terembe kerülnek, ahol a bemutatóra való előkészületet folytatják. A nagyobb divatházak esetében elkülönítik a ruhákat, és a beauty részleget.

SAM_2609

SAM_2687

SAM_2804
A sajtó képviselőit is megosztják- akinek backstage lehetősége van attól függően dolgozhat, hogy hová szól az akreditációja. Van ahol ezt lazábban veszik. Például Zandra Rhodes-nál simán fotózhattam az egész folyamatot, de  volt, ahol szigorúan ellenőrizték a belépőket.

SAM_2140ok A Giles, vagy a Roksanda show előtt korlátozott ideig lehetett csak a sminkek és hajak készülését fotózni, az öltöztetőket és a ruhákat külön, biztonsági őrökkel védett teremben helyezték el. Ezt azonban az egy négyzetmétterre jutó topmodellek száma jelentősen indokolta.
Show

Ez a klasszikus divatbemutató, ahol a kifutón vonulnak a modellek. A kifutó lehet a hagyományos dobogós verzió, de lehet a székek közt kanyargó kreatív útvonal is. Lényeg, hogy a modellek mozgásban vannak. Zenére, koreográfiára vonulnak.

SAM_2202

Ültetés

A meghívottakat ilyenkor különféle szempontok alapján helyezik el. Az első sorban a hírességek, törzsvásárlók, a média legbefolyásosabb képviselői, akik fontosak a tervező, vagy a márka számára, illetve a barátok foglalhatnak helyet. A meghívón gyakran szektor, és ülés számok vannak, ami alapján a szervezők levezénylik az ültetést. De különféle jeleket, csillagokat színes pöttyöket is tesznek az invitációs kártyákra, amely alapján tudják ki hová tartozik.

SAM_2828

A második, harmadik sorba szintén olyanok kerülnek, akik fontosak. Az álló helyekre pedig akiknek nem jutott hely, későn jöttek, vagy akár olyan bloggerek, ismerősök, akik valahogy meghívóhoz jutottak. Gyakran előfordul, hogy túlszervezés miatt  óriási tömeg gyűlik össze. Jártam olyan helyen, ahol nem tudtam bejutni, annak ellenére, hogy volt meghívóm. De olyan eset is volt, hogy a tervező stábjával összebarátkozva sétáltam be, s az utánam késve érkező meghívottak orra előtt bizony becsukták az ajtót.

Prezentáció

Sok helyen láthatjátok a fotókat, amelyek különféle prezentációkról tudósítanak. Mi is ez a rendezvény? A képek alapján ugyanis ember legyen a talpán, aki rájön mi történik egy ilyen helyen. Nos, azt érdemes elfelejteni, amit az iskolai, vagy éppen marketinges prezentációkról, előadásokról eddig képzeltetek. Itt nem áll ki a tervező, és nem tart előadást a koncepciójáról, hanem inkább egy élőképbe rendezve tárja elénk a vízióját. Bevallom, ezt a “tálalást” nagyon megkedveltem, mert közel lehet kerülni a kreációkhoz, és nagyon szép, editorialokhoz hasonló képeket lehet készíteni.

SAM_2268ok

SAM_2457Ráadásul ebben az esetben a tömeget is jobban tudják menedzselni, mivel ha az első érkező csoport körbefotózta, nézegette a terepet, jöhetnek a következők. A tervezők pedig szabadjára engedhetik a fantáziájukat: kirakathoz hasonlóan bábukon, de akár egy helyben álló modelleken prezentálhatnak, de készíthetnek olyan koncepciót, amelyben a meghívottakat is bevonják valami interakcióba. Clio Peppiatt prezentációján például a retro hangulatú közegben direkt pimaszkodtak a nézőkkel a modellek.

Showroom

Nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy a divathét az eladásról szól. A showroomokban a már bemutatott kollekciót lehet megnézni közelebbről, a márkák,designerek képviselőivel, vagy akár magával a tervezővel találkozni. Ez utóbbit főleg a kisebb, kezdő márkák esetében.

SAM_2980

SAM_2954A London Fashion Week fő helyszínén egy igazi divatparadicsomot sikerült berendezniük, ahol órákig lehetett bolyongani a ruhák, cipők, kalapok, ékszerek közt. Itt szívesen beszélgettek az érdeklődővel, adtak kontaktokat, információt. Az idővel viszont nem illik visszaélni, a márkáknak hasznos megjelenést, eladást kell produkálni. De a városban több helyen is várt az érdeklődőkre bemutató terem. A Fashion Scout szervezésében például külföldi tervezők is bemutatkozhattak.

Goodie bag

Ez az ajándékcsomag, amivel a tervező és a szponzorai kedveskednek a meghívottaknak. Gyakran csak az első, vagy éppen az első két sorban ülők kapják. Lehet vászontáska tele kozmetikumokkal, vagy éppen enni- innivaló.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Poom Security Code *

ADATVÉDELEM
Posztok, fotók, illusztrációk, és egyéb írások kizárólag a Syco Media Ltd írásos beleegyezése után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik ez egész posztot, hanem csak annak első pár sorát, a folytatásért pedig a Pumpkin Paradise oldalára kattint az olvasó.
hotels-banner