Alice designer országban- jubileumi kiállítással köszöntik a 150 éves könyvet

Gondoltátok volna, hogy az Alice Csodaországban idén 150. születésnapját ünnepli. A londoni Victoria and Albert Museum ezért egy nagyon izgalmas kiállítással készül, melyet május 2.-án nyitnak meg a nagyérdemű előtt.

Nemcsak rajzokkal, illusztrációkkal tisztelegnek a híres mesekönyv előtt, hanem divat- és jelmeztervezők alkotásai, video installációk is megtekinthetők lesznek majd.

alice-look1220px-Alice's_Adventures_Under_Ground_-_Lewis_Carroll_-_British_Library_Add_MS_46700_f45vNemrég láttam a BBC-n egy remek dokumentumfilmet, amely Lewis Caroll életét és a könyv keletkezését boncolgatta.

Több érdekességre is fény derült, mint például arra, hogy Alice előtt nem volt olyan mesekönyv, amelybe az illusztrációk a szövegbe tördelve kaptak volna helyet.  A szerző eredetileg is így írta meg a könyvet, saját rajzaival illusztrálva, amint ezt a baloldali képen is láthatjátok.

A kiadó  kék borítót javasolt a könyvhöz, de a szerző ragaszkodott a piros fedélhez, amely szerinte sokkal jobban megszólította a gyerekeket. Egy irodalomtörténész szerint az Alice csodaországban – amely kezdetben Alice kalandjai a föld alatt címet kapta- korának a Harry Potter-e volt. Nagyon találó ez a hasonlat, hiszen elképzelhető, hogy a viktoriánus kor gyerekkönyvei közül mennyire kitűnhetett ez a szürreális mese.

Az elmúlt 150 év alatt gyerekeket, felnőtteket egyaránt megbabonázott a történet. A Victoria and Albert Museum kurátora igencsak kűzdhet a bőség zavarával. A világon számos feldolgozás született a műből, zenészek, divattervezők, filmesek tartják inspirációs forrásuknak a híres könyvet.

alice-wonderland-8

“The Alice Look” – lesz a válogatás címe, s a névhez méltóan számos öltözék megtekinthető lesz. S ha már a divattervezőket említettem: Versacé-tól Gallianon át Vivienne Westwoodig sokan készítették el a saját Alice átiratukat. De eszünkbe juthat Gwen Stefani híres videoklipje, vagy akár az Oscar díjas Coleen Atwood jelmezei is.

A múzeum weboldalát itt találhatjátok, ahol jegyet is tudtok rendelni.

galiano-alice alice-look2 gwen-alice gwen-alice2

Alice-in-Wonderland

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Poom Security Code *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ADATVÉDELEM
Posztok, fotók, illusztrációk, és egyéb írások kizárólag a Syco Media Ltd írásos beleegyezése után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik ez egész posztot, hanem csak annak első pár sorát, a folytatásért pedig a Pumpkin Paradise oldalára kattint az olvasó.
hotels-banner