Ana Ljubinkovic mesevilága, avagy Kusturica feeling cukorkamázzal borítva

A hosszú nevű Mercedes Benz Fashion Week Budapest Central Europe számomra legnagyobb várakozással kísért eseménye volt Ana Ljubinkovic bemutatkozása. Ha hiszitek, ha nem csaknem két éve levelezek a tervezővel, akire egy angol stylist barátom hívta fel a figyelmemet. A találkozásról eddig mindig lecsúsztunk, legutóbb éppen Londonban, ahol Ana ruhái pont akkor léptek a Fashion Scout kifutójára, mikor én már a reptéren vártam a becsekkolást.
ana-parádiVasárnap azonban végre nemcsak a facebookon tudtunk beszélni egymással, hanem személyesen is válthattunk néhány szót. Végre testközelből láthattam a szerb tervező ruháit, táskáit amelyekbe már évekkel ezelőtt beleszerettem.
Ana kreációi összetéveszthetetlenek. Magukon hordozzák azt a kelet-európai életérzést, dédanyáink, nagyanyáink vitrinjeiben látott porcelán giccsek, nippek és horgolt kis terítők emlékeit, amelyek kitörölhetetlenül beégtek tudatunkba. De eszünkbe juttathatja Kusturica filmjeit, a déli- és szláv falvakban annyira imádattal falraszögelt szarvasos, Jézuskás, naplementés falvédőket, sztaniollal körülvett szent képeket, amelyeket Ana modern hősnők ruháivá transzformál.

A mesebeli-harcos, profán giccs amazonok Ana hősnői. Kollekcióiban rendre megjelennek a marcipán cukormáz színekbe és metál kiegészítőkbe bújtatott népművészeti motívumok, de a cosplay kultúra nyomait is fellehetjük bennük. Sajnos Magyarországra nem érkeztek meg azok a cipők, amelyek eredetileg a kollekcióhoz készültek- értük kattintsatok a tervező facebook oldalára– helyettük gyoran új lábbelik készültek
A nálunk bemutatott 15 ruha az Alice csodaországban történetet dolgozta fel. Elméretezett, kitömött formák, rokokó utalások jellemezték a kollekciót. A modellek eredetileg (a londoni bemutatón) teljesen csillámmal borított arccal léptek a kifutóra, szájukban villogó fogvédővel. Nálunk ez vörös csillámló ajkakra redukálódott, de a vicces fogvédő megmaradt. A részletgazdag kollekció szinte befoghatatlan ötletsziporka halmazt tartogatott. Legnagyobb kedvencem a kakukkos óra táska, és a kacsintós Jézuska pénztárca újraértelmezéseként született rojtos gobelin betétes retikül volt.

Nagyon üdítő élmény volt a már már lassan csömört okozó minimalista ruhák után végignézni ezt a bemutatót. Remélem Ana Ljubinkovic nem utoljára járt nálunk..

Fotók: ©Máthé Krisztián for Pumpkin Paradise
_MG_0197 _MG_0213 _MG_0228 _MG_0239 _MG_0248 _MG_0258 _MG_0272 _MG_0275 _MG_0283 _MG_0299 _MG_0310 _MG_0312 _MG_0317 _MG_0333 _MG_0340 _MG_0348 _MG_0365 _MG_0374 _MG_0391 _MG_0396 _MG_0417

No Comments Yet

Comments are closed

ADATVÉDELEM
Posztok, fotók, illusztrációk, és egyéb írások kizárólag a Syco Media Ltd írásos beleegyezése után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik ez egész posztot, hanem csak annak első pár sorát, a folytatásért pedig a Pumpkin Paradise oldalára kattint az olvasó.
hotels-banner