Art Deco inspirálta kötött divat – Boglárka Knitwear

Ismét egy olyan fiatal tervezőt mutatok be, aki saját maga keresett meg a kollkcióival. Fantasztikusan szép munkái lenyűgöztek, így egyértelmű volt, hogy amint csak lehet kifaggatom a terveiről, inspirációiról. bakos Boglárka a Boglárka Knitwear alapító-tervezője Olaszországból “beszélgetett” velem.

boglarkaA MOMÉ-t követően Olaszországba kerültél , majd ott indítottad be a márkádat. Nehezebb, vagy éppen könnyebb más országban érvényesülni egy friss márkával?

Olaszországba először az Erasmus ösztöndíjnak köszönhetően kerültem. Hat hónapot tanultam a Római Képzőművészeti Egyetemen, majd Budapesten lediplomáztam, és visszamentem Rómába. Amikor eldöntöttem, hogy ide költözöm, még nem voltak konkrét célok a márka alapítással kapcsolatban. Szépen lassan alakult ki minden. Először meg kellett ismernem az itteni lehetőségeket, kapcsolatokat teremteni, ami sokkal nehezebb volt itt, mint Magyarországon, ahol az egyetemnek köszönhetően rengeteg jó szakembert ismerhettem meg.

Egy új márka alapítása szerintem mindenhol nehéz. Iitt más problémákkal találkozunk, mint az egyetemi feladatok során. Sokkal több a megkötés egy kollekció létrehozásakor. Nem csupán az esztétikumra kell már odafigyelni, hanem az anyagköltségre, gyárthatóságra, hordhatóságra, minőségre, és mindezt időben össze kell hangolni, megszervezni. Nagyon fontos egy jó csapatot találni, akikkel könnyen együtt tudunk dolgozni. A gyártást Budapesten csináljuk, Olaszországban pedig egy ügynökséggel szerződtünk le, akik a marketinget, és a megrendeléseket szervezik. Így folyamatosan ingázok, de ennek örülök, mert hiába szeretek Rómában élni, otthon mégis Magyarországon vagyok.

A 2016 S/S kollekcióról (ezt láthatjátok a képeken) az első meglátásom az volt, hogy egy luxusáruházban a helye. Kaptál már ilyen megkereséseket, vagy gondoltál már erre, hogy elindulj ilyen irányban?

Igen, a cél az lenne, hogy a luxusüzletekben lehessen megvásárolni a ruhákat, és szerencsére eddig remek lehetőségeket kaptunk, hogy ez megvalósulhasson. Jelenleg Szaúd-Arábiában vannak kapcsolataink, de Zürich-i, és Kínában lévő üzletek is érdeklődnek a kollekciók iránt. A ruhák néhány híresség tetszését is elnyerték, mint Conchita Wurst, aki Bécsben egyik 2015 S/S darabban lépett fel a Life Ball-on.Jelenleg egy amerikai énekesnő vetett szemet a ruháinkra, de erről még nem árulhatok el részleteket…

Boglarka knitwear

Miért pont az art deco-t választottad inspirációul? Amúgy nekem Vasarely képei is beugranak a ruhák láttán, de akár Klimt hatása is fellelhető a kollekcióban.Az art deco mindig is az egyik kedvenc művészeti irányzatom volt, mert a ruhák kifinomultak, elegánsak, luxust és stílust sugároznak. A témával még az egyetemen kezdtem el foglalkozni, és az elmúlt kollekciók fontos elemévé vált. Az egyenes vonalak, geometrikus mintázatok és a selymes fényű fonalak remek kombinációt ötvöznek, és igazán különleges anyagok hozhatóak létre, amelyek nem hasonlítanak a szokásos kötött öltözékekre. A geometrikus mintázatokból adódóan természetesen eszünkbe juthat Vasarely, Klimt, és egyéb geometriát használó művészek, de az art deco szépségét a minta, és a forma együt élése, összhangja adja számomra. A kollekcióban nem csupán a mintázatok geometrikusak, hanem szabásában is folytatódnak az egyenes vonalak. Ezt az Art deco egyik legnagyobb tervezője, Erté de Tirtof munkái inspirálták (itt olvashatjátok a róla írt posztot).erte-boglarka

A kollekció kampány-, és lookbook képeit olasz csapattal készítetted. Hogyan sikerült rájuk találni?

A 2015S/S kollekció után kaptam néhány megkeresést olasz fotósoktól, akik szívesen dolgoztak volna együtt velem.  Végül egy fiatal fotós lánnyal készítettük el a képeket. A csapat jó volt, és valószínű, hogy a jövőben is fogunk még együtt dolgozni.

12

A weboldaladon lévő press menüpontban csak külföldi megjelenéseket találtam. mennyire ismernek itthon?
Igen, a megkeresések nagyobb részét külföldi oldalaktól kapjuk, de például idénmagyar weboldalakon is láthatóak voltak a ruhák. A jövőben mindenképpen szeretnénk jobban megismertetni a márkát Magyarországon is, de mint minden startup vállalkozásnál, erre időre van szükség.

Jelenleg otthon a Mono, és a Black Box üzleteiben kaphatók a Boglarka Knitwear ruhák. Weboldalát itt, facebook oldalát pedig itt találhatjátok meg.
1a 2 2a 3 4 5a 6 7 10 13 14 15

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Poom Security Code *

ADATVÉDELEM
Posztok, fotók, illusztrációk, és egyéb írások kizárólag a Syco Media Ltd írásos beleegyezése után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik ez egész posztot, hanem csak annak első pár sorát, a folytatásért pedig a Pumpkin Paradise oldalára kattint az olvasó.
hotels-banner