Bambusz, Jáva, vulkán és a divat – Kalicz Klára 2015

Please Add Photos
to your Gallery

Mindig nagy izgalommal tölt el, amikor olyan fiatal tervezőkről kapok hírt, akik valamiféle régi, hagyományos technikát szeretnének életben tartani. Olvashattatok már Hangáról, aki az indigófestést tanulmányozza Japánban, s most egy olyan tervező munkáit láthatjátok, aki szintén messze utazozz ahhoz, hogy kitanuljon egy izgalmas eljárást.
Kalicz Klárával a megszokottól eltérően találtunk egymásra: nem én leltem rá, hanem ő keresett meg engem. Az image fotók mellé egy rövid ismertetőt is kaptam:
Kalicz Klára legújabb kollekciójához az ihletet Indonéziában, Jáva szigetén merítette. Az Indiai-óceán vad hullámai, az égbetörő füstölgő vulkánok és a trópusi esőerdők adták az inspirációt a Black
Bamboo megtervezéséhez. A hernyóselyemből és pamutból készített anyagok természetes lávakő alapú festékkel lettek festve. A kollekció kísérleti darabjai és a kísérő kiegészítők pedig jávai fekete
bambuszból készültek.

IMG_9930-682x1024

S mivel nagyon érdekesnek találtam a munkáit, valamint a történetet, amely a kollekciójához fűződik, egy kis mini interjút is készítettem vele.
Hogyan kerültél Indonéziába, illetve honnan jött az érdeklődés a természetes alapú festés iránt?
Indonéziába egy ösztöndíjjal kerültem, két félévet tanultam textil tervezést és hagyományos batik technikákat a yogyakartai művészeti egyetemen, Közép-Jáván.
Az ötlet, hogy pont Indonézia legyen, spontán volt, szerettem volna kiszakadni a hétköznapokból, megismerni egy teljesen más kultúrát és a világnak azon a részén még nem jártam. Különben is, pont a földgömb túloldala.
20140610-18 Malang Bromo Ijen Klárival-1972

IMG_3373

Kisérleteztem sokat, hogyan készítsek szép feketét és monokróm színárnyalatokat selymen, de mindig a legegyszerűbbnek tűnő feladat a legbonyolultabb. Az óvárosban kószáltam éppen elkeseredve, hogy nem kaptam szép eredményt, amikor véletlen megismerkedtem Agussal, a batik mesterrel, aki beavatott a természetes lávafesték titkába. Az alap a város vulkánjánál, a Merapinál szedett lávakő volt, de a többi titkos összetevőt csak hónapok után árulta el egyenként, mint a filmekben. Nagyon jó barátságot kötöttünk és az ő studiójában készültek a Black Bamboo kollekció anyagai.

kalicz-klára-jáva

Klára jelmeztervezőként is dolgozik, amit nem lehet nem észrevenni a ruháin. Látványosak, szokatlanok, és színpadiasak. Arról faggattam, nem fél-e attól, hogy nem találnak majd gazdára ezek a ruhák:

A kollekcióim egyrészt állnak a konceptuális ruhákból, amellyek valóban jelmezszerűek és fellépő ruhának valók inkább, valamint a hangulatot megőrző, de egyszerübb limitált kollekcióból ami pedig hordható a mindennapokban, vagy eseményeken.

 Nem tartok attól, hogy a jelmezszerűbb image ruhák ne találnák meg a közönségüket. Jelenleg számomra a jelmeztervezés áll első helyen és szeretném, hogy a konceptuális divatanyagok amellyeket létrehozok, az a kompromisszum mentes tér legyen, ahol a lehető legkevesebb korláttal tudok alkotni és kifejezni magam.

IMG_9982-682x1024

IMG_0153_2-1024x682Az image fotók születése legalább olyan izgalmas, mint maguk a ruhák:

kalicz-klára-jáva-werk-2 kalicz-klára-jáva-werk-1 kalicz-klára-jáva-werk

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Poom Security Code *

ADATVÉDELEM
Posztok, fotók, illusztrációk, és egyéb írások kizárólag a Syco Media Ltd írásos beleegyezése után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik ez egész posztot, hanem csak annak első pár sorát, a folytatásért pedig a Pumpkin Paradise oldalára kattint az olvasó.
hotels-banner