Budapesti találkozás a Raubdruckerin csapatával

A Raubdruckerin kapcsán eszebe jutott: a Vonzás törvénye valóban egy elég különös dolog. Pár nappal a címben említett találkozás előtt a Facebook egy érdekes videót dobott fel egy csapatról, akik az utcai csatornafedeleket használják nyomóformaként.

Nagyon magával ragadott az ötlet, és igencsak meg is lepődtem, amikor a Váci utca környékén beléjük futottam. A képekről lárhatjátok, hogy mindez még az ősszel történt. Bevallom, sikerült a fotóimat úgy eltűntetnem, hogy azt hittem sosem lesz belőlük poszt. De szerencsére megtaláltam őket.

A Raubdruckerin ötlete Emma-France Raff fejéből pattant ki, pontosabban édesapja sugallatára csodálkozott rá, hogy minden városban más és más a csatornafedelek grafikája.

Az a felismerés vezetett ahhoz az ötlethez, hogy a világot bejárva kalóz kópiákat készítsen – készítsenek társaival- a fedelekről és erre építsenek vállalkozást. Egy vasárnap a belvárosban sétálva láttam meg Emmát és társát, s csatlakoztam hozzájuk egy póló elkészítésének idejére.

A nyomtatás első blikkre könnyűnek látszódhat, valójában hosszas előkészítés után printelnek csak. Drótkefével és finomabb kefével, vízzel, szivaccsal tisztítják meg először a fedelet. Miután felbukkan a minta, kiválasztják a legtökéletesebb, a póló, vagy éppen vászontáska formájához leginkább passzoló részletet.

Ahogy a fenti képen láthatjátok, próbanyomást is készítenek, majd óvatosan beállítják a pozíciót. Ragasztószalaggal kijelölik az illesztéseket, majd természetes alapanyagú környezetbarát festékkel hengerlik át a fedelet. Az egész folyamat olyan, mint egy nyomtatás, csak itt nem a formát nyomják az anyagra, hanem az anyagot a formára.

Kérdeztem, hogy hogyan fogadják őket a városokban, volt-e esetleg negatív tapasztalatuk. Szerencsére csak barátságos visszajelzéseket kaptak, igaz, amíg ott voltam velük egy kutyasétáltató bácsi igencsak cinikusan viszonyult hozzájuk, igaz mindezt tökéletes angolsággal tette..

Legtöbbeket persze az érdekli, hogy mi lesz a festékezés után. Őket meg kell nyugtassam, mindent eltakarítanak maguk után. A festék lemosható, így a helyszínről később nem is látszik, hogy korábban nyomdáztak.

A pólókból limitált széria készül, hiszen városról városra utaznak a készlettel, nem tudnak tonnákat cipelni. Budapest mellé ezen a túrán Bécs és Prága csatlakozott. A kész alkotásokat pedig a webshopjukban és különböző vásárokon értékesítik.  Ahogy láttam mostanra már a nálunk készült pólókat elkapkodták, ettől függetlenül érdemes ellátogatnotok a Raubdruckerin weboldalára, vagy akár Facebook oldalukra.

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Poom Security Code *

ADATVÉDELEM
Posztok, fotók, illusztrációk, és egyéb írások kizárólag a Syco Media Ltd írásos beleegyezése után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik ez egész posztot, hanem csak annak első pár sorát, a folytatásért pedig a Pumpkin Paradise oldalára kattint az olvasó.
hotels-banner