Design és háztartás – így stílusos!

Néhány napja már olvashattatok az Electrolux limitált szériás Ergorapido kéziporszívójáról, amelyet 20 ezer Swarovski kristály csillogása tesz még exkluzívabbá. Jómagam is meggyőződhettem arról, hogy a háztartási eszköznek nem feltétlen kell csúnyának lennie, hanem lehet stílusos és modern is. Gondoljunk csak bele, mennyivel könnyebben megy a takarítás egy olyan porszívóval, ami még sikkes és trendi is!

Electrolux_Ergorapido_Limited_Edition_lifestyle07Az Electrolux közel 100 éves hagyományokkal büszkélkedhet a design terén. Termékeinél a forma épp olyan hangsúlyos, mint a funkcionalitás. És valljuk be, ez nagyon szimpatikussá teszi nemcsak a divatra érzékeny hölgyek, hanem a stílusos férfiak körében is. Már a húszas években olyan meghatározó design elemekkel dolgoztak, amelyre manapság minden art deco kedvelő megnyalná a tíz ujját. Nem csoda, hogy az ebben az időben létrehozott V modellek lettek sok későbbi porszívó ihletői szerte a világon. S hogy egy szárnyaló modern nővel reklámozták, ezen már meg sem lepődünk!

V5 (2)A harmincas évek modelljeit a száguldó vonatok és a modern autók  ihlették. Ahogy a Model XXX nevű porszívót megnézzük, inkább egy modern installációnak tűnik, mintsem egy porszívónak. Gyanítom, hogy 1937-ben a hölgyek ugyanazt a bizsergést érezhették ennek a szépséges háztartási eszköznek a láttán, mint mostani utódaik a Swarovski kristállyal díszített Ergorapido kapcsán.

electrolux1

A negyvenes években a design történet nagyágyújával, Raymond Loewy-vel kezdenek dolgozni, akinek a nevéhez számos autócsoda, valamint az ikonikus Lucky Strike cigaretta csomagolása fűződik. A cég szinte összes sikertermékét újragondoltatják Loewy-vel, akárcsak a logót.

1963-ban saját design részleget hoznak létre Hugo Lindström vezetésével, aki nem kisebb állított maga elé, mint egy saját design csapat kinevelését. Ez a szemlélet azóta is jellemző a cégre, de erről majd kicsit később…

Az új csapat megalkotta a Luxomatic porszívót, amelynek formatervezésével más-más verzióban, azt hiszem, több generáció is találkozhatott.

Electrolux-Luxomatic

A hetvenes évek a vibráló színek megjelenését hozta. A trendekre, divatstílusokra érzékeny cégnél ez nem is volt kérdéses.

A nyolcvanas években a cég a Zanussi márkával egyesült, így a skandináv design szemlélet mellé a másik meghatározó design nagyhatalom, Olaszország is csatlakozott. Roberto Pezzetta személyében egy újabb top formatervező vette kezébe az Electrolux újraértelmezését.

A design iránti elköteleződés jegyében az Electrolux 2003-ban megalapította az Electrolux Design Lab versenyt, amely egy nemzetközi pályázat a jövő designer generációja számára. Ez a kezdeményezés bemutatkozási lehetőséget és szakmai inspirációt kínál a formatervezést tanuló egyetemistáknak és főiskolásoknak. Az indulástól számítva már több ezer diák volt részese a programnak, és mutatta be elképzelését a jövő háztartási készülékeiről. A pályázat adott évi nyertese a magas pénzjutalom mellett hat hónapos fizetett gyakornoki állást is kap az Electrolux globális tervezőközpontjában, sokan közülük a gyakornoki idő után is a cég design csapatában folytatják pályafutásukat.

Ilyen előzmények után nem csoda, hogy a cég mert egy merészet gondolni, és 2004-ben megalkotta az első Ergorapidot, amely azóta a designtörténet egyik ikonikus darabjává vált. Ezt bizonyítja a számos design-díj is, amit az évek során elnyert: a Plus X az „Év termékének” választotta, a Red Dot a „Legjobbak legjobbika” díjat ítélte a készüléknek, valamint a formatervezés Oscarjának számító IF Design díjat is többszörösen a magáénak tudhatja. Bő tíz éves története során megihletett már művészt, divattervezőt, és olyan nagy márkákat inspirált együttműködésre, mint az OPI körömlakk vagy most a Swarovski.

Különösen nagy öröm, hogy a legújabb modelleket, így a Swarovski kristályokkal díszített limitált Ergorapido kéziporszívót is immár Jászberényben gyártják.

Bővebb információért kattintsatok az Electrolux weboldalára.

A limitált szériás Ergorapido már kapható a Márkabolt.hu üzleteiben és webshopjában.
Electrolux Aeg

S hogy miért meséltünk ilyen hosszan az Electrolux porszívók design történetéről? Hamarosan te is megtudhatod, és velünk tervezhetsz ! Figyeld a blogot!

Fotók: Electrolux

 

 

 

No Comments Yet

Comments are closed

ADATVÉDELEM
Posztok, fotók, illusztrációk, és egyéb írások kizárólag a Syco Media Ltd írásos beleegyezése után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik ez egész posztot, hanem csak annak első pár sorát, a folytatásért pedig a Pumpkin Paradise oldalára kattint az olvasó.
hotels-banner