Digitális gyűjtemény divatrajz mániásoknak és tervezőknek

Az egymás után nyíló divat témájú kiállítások úgy tűnik, hogy utat törtek a múzeumok felé. Több éves előkészítés után a New York Public Library és Fashion Institute of Technology digitális divatrajz gyűjteményt, vagy akár nevezhetjük így is: divatrajz-múzeumot hozott létre. A mintegy 5000 darabból kollekció alapját az André Studios munkái alkotják. A cég a harmincas évektől működött: előfizetőik- akik javarészt gyárak, és készítők voltak- időről időre megkapták az aktuális divatmodellek rajzait. Ebben az időben ez nem számított kuriózumnak, több ilyen modell-rajz árusító cég létezett. Az André Studios alapítói Pearl Levy tervező- ő készítette a rajzokat, és Leonard Schwartzbach, aki az eladásért felelt, vagyis mai szóval élve házalt a skiccekkel. Kezdetben heti 20 rajzot készítettek, a gyerek ruháktól a felnőtt viseletekig.A rajzok a legnaprakészebb divatmodellek adaptációi voltak, úgy, hogy a legjobban megfeleljenek a gyárak által támasztott igényeknek. Ma ezt akár másolásnak is neveznénk, de gondoljunk csak bele, a legnagyobb középkategóriás márkák nem ugyanezt csinálják ma is? Szintén a nagy tervezők “hétköznapi nyelvre” lefordított ruháit vásároljuk tonnaszám a kétbetűs, vagy éppen spanyol üzletláncokban.
A tematikus gyűjtemény remekül van rendszerezve. Főként szakmabelieknek, jelmeztervezőknek szánták, így a keresés is jóval egyszerűbb, és eredményesebb, mintha a google-t hívnánk segítségül. A képekhez hihetetlen részletes leírás tartozik, így igazi aranybányában keresgélhetünk.Fontos tudni, hogy a gyűjtemény használata teljesen ingyenes, szabadon posztolható, továbbküldhető. Összehasonlításként említeném meg, hogy a Vogue nemrég publikussá tett archívuma évi 1500 dollárért böngészhető.
Az André Studios rajzai közt olyan neves tervezők munkáit találhatjuk meg, mint Chanel, Balenciaga, Schiaparelli vagy Jean Patou.
És mielőtt tovább borzolnám a kedélyeket, íme egy kis ízelítő, és a gyűjtemény weboldala. Jó böngészést!

Pumpkin Paradise blog a Facebookon, még több képpel, videókkal és infoval:klikk ide, és lájkold!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Poom Security Code *

ADATVÉDELEM
Posztok, fotók, illusztrációk, és egyéb írások kizárólag a Syco Media Ltd írásos beleegyezése után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik ez egész posztot, hanem csak annak első pár sorát, a folytatásért pedig a Pumpkin Paradise oldalára kattint az olvasó.
hotels-banner