Frida Kahlo kiállítás nyílt a londoni V&A-ben

Ahhoz, hogy Frida Kahlo személyes tárgyait egy kiállításon megtekintsük, ebben az évben elég a londoni V&A-be ellátogatnunk. A Frida Kahlo: Making Her Self Up című tárlat bemutatott darabjai ugyanis most először kerültek Mexikón kívűlre. Érdekesség, hogy júliusban Budapesten is lesz egy tárlat. Miben más a londoni kiállítás? A Victoria & Albert múzeumban Frida személyes tárgyai, ruhái, festett fűzői, cipői és ékszerei kerülnek fókuszba- nem maguk az alkotások- amellyel jellegzetes imidzsét megalkotta.

Érdekes látni ezeket a darabokat, amelyeket festményekről, fényképekről ismerünk. Furcsa látni a rúzsokat, körömlakkokat, gyógyszereket, amelyek mesélnek használójukról, ezzel még közelebb hozva a nézőhöz. A Kék Házból, ahol Frida születetett, élt, alkotott, majd meghalt, ötven év után most kerülnek ki ezek a mesélő tárgyak. A mától megtekinthető tárlatot nem más, mint Salma Hayek nyitotta meg, Kahlohoz és egykori Oscarra jelölt zseniális filmjéhez méltó öltözékben. Fejdíszét nem más, mint Philip Tracey tervezte.

A Victoria and Albert Museum a legjelentősebb divattörténeti kiállításokat tudhatja magáénak. Nemcsak korszakokra fókuszál, hanem olyan személyekre is, akik jelentősen meghatározták azt, amit a divatról gondolunk,. Frida Kahlo rebellis stílusa igencsak szembement a korszak nyugati trendjeivel.

Ő  maga  lenézte a nyugatiakat, unalmasnak tartotta őket. Az amerikaiakat egyenesen utálta, az USÁ-t például Gringolandnak nevezte. Ez persze nem cseppet sem zavarta meg abban, hogy a képeit arrafelé adja el, vagy nyugati divatlapokban pózoljon, sőt abban sem talált már kivetnivalót , hogy Revlon rúzsokat, körömlakkokat használjon.

A mexikói hagyományörző viseletek így jelentek meg a nagy magazinokban, s később olyan tervezőket inspirált, mint Dolce & Gabbana, Jean-Paul Gaultier és Riccardo Tisci, hogy csak a legjelentősebbeket említsem. (ide kattintva egy korábbi posztot érhettek el, amelyben remek Frida Kahlo által inspirált divatanyagokat gyűjtöttem össze) Ha Londonban jártok, november első hetéig megtekinthetitek a gyűjteményt. Ajánlom azoknak is, akik később Budapesten a festményeket is megnézik majd. Így igazán komplex képet kaphatnak majd Frida Kahloról, és még Mexikóba sem kell elutazniuk.

A Victoria & Albert Museum weboldalát itt találhatjátok, a linken jegyet is tudtok rendelni.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Poom Security Code *

ADATVÉDELEM
Posztok, fotók, illusztrációk, és egyéb írások kizárólag a Syco Media Ltd írásos beleegyezése után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik ez egész posztot, hanem csak annak első pár sorát, a folytatásért pedig a Pumpkin Paradise oldalára kattint az olvasó.
hotels-banner