Gyógyszertárból illatszertár

Éveken át összeszorult a szívem, ha az Opera Patika csomagolópapírral borított kirakata előtt sétáltam el. Eszembe jutott a sok-sok hányattatott sorsú, pusztulásnak indult csodás belvárosi üzlet, amelyek aztán vagy az enyészeté lettek, vagy valami tökéletesen méltatlan vállalkozásé. Nem a haladás, vagy az új dolgok ellen vagyok, de azt gondolom, minősít egy várost, vagy akár népet, hogy hogyan bánik a múlt értékeivel. Jónéhány napja egy színházi premierre siettem, amikoris arra lettem figyelmes, hogy a patika ajtaja nyitva áll,és a papírozott üvegtáblákon fény szűrődik ki. Akkor határoztam el, hogy utánajárok annak, hogy mi készül itt.

Három éven át ezt láthattuk az Opera patika helyén

Az Opera Patikát 1888-ban építették, sok mindent át is vészelt, többek közt a Kispál és a Borz kultikus Emese című számának videoklip forgatását is. 1967-ben a bolt berendezése műemléki védettséget kapott, ennek ellenére pár éve a tulajdonos a hátsó helységbe szállította át a bútorokat. (az eredeti állapotról az index.hu fotóit itt találhatjátok)  Ekkor óriási felháborodás és civil kezdeményezés akadályozta meg, hogy kávézóként nyissák újra a 2008-ban bezárt patikát. Három év Csipkerózsika-lét után a múlt héten újranyitott az üzlet. Néhány napja tudtam meg, hogy mit is kínál most az egykori Opera Patika- ezt ugyanis a leskelődésem alkalmával nem sikerült kiderítenem.

A gyógyszertár illatszertárként született újjá Madison néven. De ne valami szokványos parfümériát képzeljünk el! Igazi luxus illatok lengik be a boltot, és olyan kedves és odafigyelő kiszolgálásban lehet részünk, amelyről nekem László Miklós színdarabja jutott eszembe: a mai adaptációt csak ide tudnám elképzelni. Éredekességként megjegyzem, hogy kezdetekben a parfümöket a gyógyszerészek állították elő, és a patikákban árusították.

Így  egyáltalán nem “testidegen” a parfümök, és egyéb lakásillatosító csodák jelenléte az egykori gyógyszertárban. A régen látott pazar bútorzat valóban a hátsó helységben található, de tökéletesen felújították, és legújabb tulajdonosai legalább olyan nagy becsben tartják, mint a némely esetekben 6- vagy 7 számjegyű pénzösszeget kóstáló illatcsodákat. Igen, nem tévedés, itt olyan illatkreációkkal találkozhatunk New Yorktól Izlandon át, Svédországig, amelyet parfümszakértő “Orrok” kreáltak, és ritkaságukból valamint természetes összetevőikből adódóan nem hétköznapiak sem ár, sem érték tekintetében.

Remélem ez az üzlet ad majd némi példát a csak bontásban, rombolásban, és üvegpaloták felhúzásában gondolkodó vállalkozóknak, hogy a régi, történelmi városkép is lehet vonzó és divatos. A Madison pedig Budapest egyik, vagy talán a legszebb gyöngyszeme lett.

A Madison Parfumery weboldalát itt, facebook oldalát itt találhatjátok.

Pumpkin Paradise blog a Facebookon, még több képpel, videókkal és infoval:klikk ide, és lájkold! Sőt, most ha velünk játszol, akár meg is nyerheted a sok-sok meglepetés egyikét.

4 Comments
  1. Dear Gabriella,

    thank you very much for this full-of-essence article. You managed to capture exactly what we had in mind for this special place.

    We hope to have you visit as often as possible, to feel the spirit of the pharmacy rejoicing.:)

  2. Ó, én ebben a patikában vásároltam terhességi tesztet, amely először adott hírt az immáron tinédzser fiam létezéséről:) Igazán “Csipikém”-hez méltó kulissza vált belőle:)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Poom Security Code *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ADATVÉDELEM
Posztok, fotók, illusztrációk, és egyéb írások kizárólag a Syco Media Ltd írásos beleegyezése után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik ez egész posztot, hanem csak annak első pár sorát, a folytatásért pedig a Pumpkin Paradise oldalára kattint az olvasó.
hotels-banner