A H&M Conscious Exclusive kollekciója svéd művészpáros előtt tiszteleg

Idén a H&M Conscious Exclusive a svédországi arts and crafts mozgalom előtt tiszteleg. Különösen kedvelem azokat a kollekciókat, amelyek művészi, vagy éppen történelmi inspiráció alapján születnek. Az arts and crafts az a századfordulós művészi irányzat amelyet nálunk szecesszió, Franciaországban art nouveau néven ismernek. A H&M tervezői sokat merítettek a 19.-20. században élt Karin és Carl Larsson művészek kreatív otthonából. A házaspár rendhagyó életművét otthonuk is tükrözte.

A lenyűgöző festményeiről és szőtteseiről, amelyeket Karin készített, híres Lilla Hyttnäs házikót a H&M tervezői csapata gyönyörűen kialakított, fenntartható anyagokból készült női ruhák, cipők és kiegészítők formájában dolgozta fel.


Kedvencem az a kabát, amely Karin szőtteseinek mintáit kelti új életre, és érdekes elgondolkodni azon, hogy milyen fantasztikus tett lehetett abban az időben nőként, saját jogon is művésznek lenni. Így ennek a sorozatnak több síkon is igencsak pozitív üzenete van.
Lássuk a kollekció darabjait! Fenntartható Econyl® szövetből készült a csodálatos hímzésekkel ellátott fehér esküvői csipkeruha és a drámai szürkéskék miniruha. Ezek a színek Carl Larsson festményein is megjelennek a korabeli női viseleteken. Ebben a korszakban köztudottan, az élénk színek nem voltak jelen az öltözékekben, éppencsak barátkoztak a finomabb pasztellekkel. Egy magára valamit adó hölgy sötét színeket választott.


Érdekesség, hogy most első ízben kapott helyet a Conscious Exclusive kollekcióban újrahasznosított ezüst, kézműves ihletésű ékszerek formájában. A fémes csillogás pedig megjelenik a libbenős lyocell keverék darabokban, amelyek mintái igazi szecessziós csodák. Az ember belefelejtkezik a kavargó, pillangószerű kompozíciókba.


A kampány arca Christy Turlington Burns, világhírű modell és az anyák egészségével foglalkozó Every Mother Counts nevű szervezet alapítója.
„Nagyon sokat tanultam a H&M Conscious Exclusive kampányban a fenntartható anyagokról és arról, hogy hova jutottunk el. A kollekció nagyon nőies és elegáns” – mondta Christy Turlington Burns.

A kollekció április 19-től érhető el a Váci1 H&M üzletében. Néhány darab azonban csak online beszerezhető.

Képek: H&M, saját, illetve a rólam készült képeket Máthé Krisztián fotózta.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Poom Security Code *

ADATVÉDELEM
Posztok, fotók, illusztrációk, és egyéb írások kizárólag a Syco Media Ltd írásos beleegyezése után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik ez egész posztot, hanem csak annak első pár sorát, a folytatásért pedig a Pumpkin Paradise oldalára kattint az olvasó.
hotels-banner