Judith Müller, a parfümkirálynő

„Az illat olyan varázsló, amely elrepít a múltba, társunk a jelenben, és elkísér a jövőbe – Emlékeztet.”

Ez volt a mottója Judith Müllernek, el is mondta minden adandó alkalommal, és ő, aki oly sok híres parfümöt tervezett, tudta, mit beszél. Ráadásul ezek az illatszerek mind hozzá kapcsolódtak, az ő nevét viselték, nem valamely cégét, divatházét. Création by Judith Müller, ez állt az üvegeken.

Igazi XX. századi jelenség volt Judith, megtestesítette mindazt, ami ebben a században jó volt. Szépség, elegancia, különlegesség, européerség, világpolgárság, műveltség, humor, ambíció, kreativitás, önirónia, érzelmek és értelem. A múlt század gyermeke volt, de sosem árulta el, mikor született. Negyven plusz, mondta, ha rákérdeztek és mosolygott. Ha hosszabban válaszolt, elmondta, amikor kis kozmetikát nyitott, hozzátett a korához. Akkor is, amikor Párizsban tanulta a szakmát, még az első sikerek idején is, hogy komolyan vegyék, Később titokká tette korát, még később pedig azt mondta, hogy aki ebben a körben meg akar maradni, dolgozni szeretne, az meg végképp ne mondjon határozott dátumot.

Azt, hogy hol született Judith, sosem felejtette el. Debrecen volt az ő szerelmetes városa, ahová mindig visszatért. A másik Budapest. Meg Tel Aviv. Itt vagyok itthon, ott vagyok otthon, mondta a két országról. Ha meg épp tervezett valamit, akkor Párizsba repült – ott tárgyalt a Nagy Orrokkal, a szakmai szülőhelye volt a francia divat-szépség-illat-főváros.

Különös családba született, a nagymama, Juliska kozmetikai trükkökre tanította az unokáját. Az édesanya, akit Renée-ként emleget könyveiben Szabó Magda, balett-és tánciskolát vezetett. Az édesapa dzsentri-stílusú földbirtokos volt, szállítmányozási vállalatot is igazgatott. A lányukat a híres Dóczi gimnáziumba íratták. Igazi magyarok voltak, de mert zsidók is, hát a háború után, a munkaszolgálat és a holocaust emlékeinek hatására, kivándoroltak Izraelbe. Judith szódavizet árult az utcán, a család mindent megpróbált, hogy megéljenek, és bár a magyarországi jómódnak már nyoma sem maradt, a lányukat Párizsba küldték, hisz már Debrecenben, a Rajk perben kivégzett Pálfy György özvegye, Sármány Katalin tanítványa volt, tőle tanulta a kozmetika alapjait.
Judith Charm School-t végzett, kozmetológiát, kozmetikát, vegyészetet, film make-up-ot tanult. Tanára, Jean d’Athen magával vitte a fiatal lányt saját társaságába, a Fleur-ben meg a Dome-ban Jean Cocteau, Jean Marasi, Jean Paul Sartre, Simon de Beauvoir, az egzisztencialisták, a film mesterei és képzőművészek ülték körül az asztalt. Cocteau tetszett is Judithnak, később tudta csak meg, hogy más irányban érdeklődik a költő…Sminktudományát pedig olyan dívák filmforgatásain bizonyíthatta, mint Brigitte Bardot, Marina Vlady.
A másik híres szakember, dr. Raymond Louis Renaud a parfümkreációk és kreátorok világába vezette be Judithot.

Hamarosan az egész világot meglepte a Holt-tenger anyagainak felhasználásáról szóló előadásával a kozmetikában – mindez 1961-ben történt – meg azzal, hogy az angol, a német, a francia egyformán ment az izraeli lánynak.

Odahaza felidézte azokat a gondolatokat, amelyek katonaként, őrségben fordultak meg a fejében. Hová lettek a Biblia illatai, ezt kérdezte. A válasz – a francia Orrok bevonásával – a Perfume Batsheba lett, amely 1962-ben Franciaországban, majd Izraelben jelent meg. A plakátokon a kor híres színésznője, Bo Derek aktja szerepelt.
Az ókori múzeumi üveg másolatába töltött illatszernek elkészült férfi párja, a King David is, a híres házasságtörő bibliai szerelmespár, Dávid király és Batsheba emlékezetére. Ma már csak múzumokban és aukciókon láthatóak ezek az üvegek.

Judith közben férjhez ment, úgy, ahogy mindenkinek tanácsolta, a legjobb baráttal kell házasságot kötni, Gáti Dezső, az Izraeli Magyar Színház impresszáriója, híres pesti színészeket, többek között Jávor Pált szerepeltetett teátrumában. Később pedig úgy működtette Judith haifai parfümgyárát, mint egy színházat, ahol a dívát, a parfümkirálynőt körülvették, segítették családja tagjai és Izrael állam vendégeinek egyik állomása volt ez a hely, megfordult itt többek között Sophia Loren is Carlo Pontival.

Egymás után születtek a Judith Müller kreációk.
A nyolcvanas években, a szakmai csúcson, egymás után érték Judithot a csapások. Az utcán, játék közben elütötte egy autó a kisfiát. Meghalt az édesanyja, édesapja, a férje, a magára maradt asszonyt üzleti partnerei tönkretették, mindent elveszített, szerződése miatt még a szakmájában dolgozni sem hagyták. Lányát, Júliát Svájcba küldte, hogy ne lássa, hová jutottak anyagilag, a Tiger Mom, ahogy Gáti Juli hívta anyját, kínkeservvel összeszedte az internátusra a pénzt, és amikor meghallotta, hogy a lányok a szomszédos villába járnak át David Bowie-hoz partikra, repülőre ült, váratlanul megjelent és rendet csinált.
Judith, aki 1971-ben megkapta a luxusparfümök Oscar-díját, több csomagolási díjat nyert, egészen 1992-ig nem dolgozhatott. Aztán jöttek a nemzeti illatok, a The Oriental, Thaiföld, a Suva of Fidji, meg elegáns hotelek, mint a Sheraton illatszere. Fabergé-tojás másolata volt a St. Petersburg Royal Collection parfüm csomagolása: egy orosz herceg udvarolt a parfümkirálynőnek, de Judith soha többé nem ment férjhez.
1996-ban ünnepelte Jeruzsálem, a városok városa, 3000.évfordulóját. Aranymedált tervezett Judith erre az alkalomra, a hajdani Jeruzsálem látképével, másik oldalán a Bat-Sheba üvegével. Nagyon büszke volt a tervező erre a munkájára. Ahogy a H. Stern nevű ékszerészcégnek komponált parfümökre is: 5000 dollárnyi vásárlás után ajándék a L’Esprit de Perfume, melynek üvege egy drágakövet rejt.

A kilencvenes és a kétezres években sok időt töltött Judith Müller Magyarországon. Megteremtette 2005-ben a magyar nemzeti illatot, a Hungarian Rhapsody No5-öt, nemzetközi csapata segítségével, Pierre Bourdon volt az Orr, Szász Endre, Mata János segítette a látványt és a csomagolást, és Judith a karmester, aki levezényelte ezt a rapszódiát.

2006-ban kiállítást rendezett a Magyar Zsidó Múzeum a három kelet-európából származó szépségipari nagyasszony, Helena Rubinstein, Estée Lauder és Judith Müller életéből és munkáiból,
Judith újabb és újabb illatokról álmodott, stílust, nőiességet, megjelenést, viselkedést, a belülről jövő szépség fontosságát tanította előadásaival az érdeklődőknek. Röpködött Tel Aviv, Párizs, Budapest között. Hisz a lánya, Júlia, és unokái, Kate és Bar Izrelben élnek. Sétáltatta szeretett westie kutyáját, Nicolát. Ha a gondok jöttek, csebenhagyta az egyensúlyérzéke, sokszor elesett, összetörte magát, de mindig felgyógyult. Legutóbb Tel Avivba ment, utókezelésre. Ott derült ki, hogy nagybeteg, de készült még haza, Budapestre, el akart búcsúzni mindenkitől, akit szeretett, tudván, hogy hamarosan el kell mennie. Már nem sikerült az utolsó látogatás. Azt nem tudni pontosan, hogy hányban született, de azt igen, hogy 2012 novemberében távozott örökre ez a kivételes asszony, aki után illatok, üvegek, bölcs mondatok, kreativitásának tárgyai maradtak meg és lényének emléke mindazokban, akik olyan szerencsések voltak, hogy ismerhették őt.

Tóth Ildikó

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Poom Security Code *

ADATVÉDELEM
Posztok, fotók, illusztrációk, és egyéb írások kizárólag a Syco Media Ltd írásos beleegyezése után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik ez egész posztot, hanem csak annak első pár sorát, a folytatásért pedig a Pumpkin Paradise oldalára kattint az olvasó.
hotels-banner