#LFW Fyodor Golan SS 2019 – a tengeri hulladéktól Doctor Who-ig

Fyodor Golan legújabb kollekciója igen érdekes inspirációkon keresztül állít elénk tükröt: a tengerben úszó műanyag hulladékok, kortárs képzőművészek, a BBC népszerű sorozata a Doctor Who valamint a retro SEGA Sonic játék egyaránt megihlette. 

A víz tetején úszó nejlonzsacskókra emlékeztető szabásvonalak a nagy halászhálókkal való tengeri élővilágot kizsákmányoló túlhalászásra hívják fel a figyelmet. A Plastic Oceans UK nevű szervezettel közös akcióban figyelmeztet erre a problémára a tervezőpáros. A ruhadarabok csak elsőre tűnnek hordhatatlannak, valójában egyenként nézve teljesen hordható, viselhető darabokról beszélünk. Azt pedig kénytelenek leszünk elfogadni, hogy a susogós tréning szépen lassan, alattomosan kúszik vissza a trendekbe.

A ruhák nyomatai Jamie Adams amerikai festő- és fotóművész munkáit , valamint Thirza Schaap szemét csendéleteit jelenítik meg.

S ha ez nem lenne elég, a kifutó mögötti épített díszlet a Doctor Who-ból származik. Ez szintén a tengerből kimosott hulladékokat szimbolizálja, de a sorozaton keresztül azt is üzeni hogy a tervezők hisznek a technikai újításokban, és egy jobb világban. A Tardis egyes nyomataikban is visszatér a ruhákon. A technika egyébként nem áll tőlük távol, érdemes korábbi posztjaimra visszakattintani amelyben érdekes kollekcióikról és együttműködéseikről írtam. Nokia telefonokból készített interaktív ruháikról itt olvashattok.

Néhány szó a tervezőkról: első blikkre azt gondolhatnánk, hogy egy új orosz tervezőt rejt a Fyodor Golan név. Nos, valójában Fyodor Podgorny litván és Golan Frydman izraeli designerek keresztnevéből alkották meg divatmárkájuk nevét, melyet 2010-ben alapítottak. Annak ellenére, hogy kezdőnek számítanak, figyelemreméltó szakmai múlt áll mögöttük. Dolgoztak gyakornokként Issey Miyakénak, Alexander McQueen-nek, Raf Simons-nak és Richard Nicoll-nak.

Fyodor Golan weboldalát itt, Facebook oldalát pedig itt találhatjátok.

Ftók: Chris Moore, illusztráció: Parádi Gabriella

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Poom Security Code *

ADATVÉDELEM
Posztok, fotók, illusztrációk, és egyéb írások kizárólag a Syco Media Ltd írásos beleegyezése után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik ez egész posztot, hanem csak annak első pár sorát, a folytatásért pedig a Pumpkin Paradise oldalára kattint az olvasó.
hotels-banner