Mademoiselle Chanel elmeséli az életét – könyvajánló

Nem titkolom, hogy kissé már tele a hócipőm a Chanel életrajzokkal. Nem azért, mintha nem tartanám világot rengető tervezőzseninek, vagy ne lenne szükséges újabb, és újabb kutatásokat publikálni, a bajom csak annyi, hogy a magyarul megjelenő divattervező életrajzok kiadói más designerről szinte nem is akarnak tudomást venni. Pedig számos, a divatra nagy hatást gyakorló személy életrajza, memoárja legelább olyan fordulatokkal rendelkező, izgalmas téma lehetne, mint bármelyik Coco könyv.
A dologban a legigazságtalanabb, hogy pont az egyik legjobb magyarul megjelent könyv előtt vagyok kénytelen mindezt elmondani.
chanel könyv magyarul 2015
C.W. Gortner Mademoiselle Chanel elmeséli az életét című regénye ugyanis nagyon jó kis olvasmány, amelyet bátran ajánlok divattal foglalkozó, és a divatot nem ismerő egyéneknek egyaránt. A négyszáz oldalnyi terjedelem ellenére mindvégig izgalmas az egyes szám első személyben elmesélt visszaemlékezés. Érezhető az alapos kutatómunka, de nagy megfejtésekbe nem akar bocsájtkozni, inkább csak szórakoztatni szeretne a szerző. Olyan, mintha egy filmet néznénk. A korábbi három életrajz között abszolút megállja a helyét a könyv- főleg, ha tudjuk “belső moziként” kezelni. Egyetlen hiányosságának-ami talán a terjedelem korlátozása, és a történelmi korok iránti vonzalomból fakadhat- a Második Világháborút felölelő időszak elég egyszerűen, és a többihez képest röviden lett elintézve. C.W. Gortner reneszánsz asszonyokról szóló sikerkönyvei akapján feltételezem, hogy a romantikus korszakok jobban felkeltették az érdeklődését, mint a háború. S az sem elhenyagolandó tényező, hogy az egy éve megjelent Egy ágyban az ellenséggel című könyv alaposságát is nehéz lenne túlszárnyalni. Pedig érdemes lett volna akár kétkötetetsre bővíteni a könyvet, hiszen Chanel életének egyik legkülönlegesebb és legtitokzatosabb része ez, akárcsak a visszatérése.
A szerző toplistás írónak számít, életrajzi regényeit 25 nyelven olvashatják. A Chanel életrajz 2015 márciusában látta meg a napvilágot, s rekordsebességgel érkezett meg hozzánk. Nagyon jól megírt, szinte letehetetlen, olvasmányos könyv, nagyon jó fordításban.
Gortner eredetileg divattervezőnek készült, de nem ítélte magát elég tehetségesnek, s ezért inkább a marketing felé fordult. Több divatcéggel dolgozott együtt, és divatbemutatókat is rendezett. A Chanel életéről szóló könyv megírásával egyik nagy álmát váltotta valóra.
A könyvkiadóknak pedig szeretettel ajánlanám figyelmébe Vidal Sassoon, Lucile Duff Gordon vagy Elsa Schiaparelli önéletrajzát lefordításra, és megjelentetésre.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Poom Security Code *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ADATVÉDELEM
Posztok, fotók, illusztrációk, és egyéb írások kizárólag a Syco Media Ltd írásos beleegyezése után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik ez egész posztot, hanem csak annak első pár sorát, a folytatásért pedig a Pumpkin Paradise oldalára kattint az olvasó.
hotels-banner