Naftalin Ernő és az abszurd találkozása Guccival

Ma reggelre felrobbantotta a magyar internetet a Gucci által kifutóra küldött 2016-os férfikollekció. Bevallom, az éjszaka már én is nézegettem, és elámultam az öltözékeken. Kissé gondolkodóba is estem, hogy vajon a League of Gentleman sorozatnak készül-e új évad, és nem véletlen a jelmeztárat zavarták a közönség elé esetleg…

output_hY0CQN

De az is komoly esélyt kapott nálam, hogy Naftalin Ernő, Tompika, Evettke és Austin Powers ifjúkora, vagy fent nevezettek keresztbe-kasul öltöző kishúgai/öccsei inspirálták az őszi trendeket. A finoman is abszurdnak nevezett kollekció remek érzéssel van összehányva olyan darabokból, amelyek esetleg máson, máskor jól mutatnának- esetleg nem férfiakon, nem itt és nem ebben az évtizedben, de így egyben sikerült egy olyan meghökkentően ízléstelen elegyet alkotni, amely csaknem mindenkinél kiverte a biztosítékot. Persze sokan kiállnak a művészi önkifejezés, és amellett, hogy ez egy kifutóra szánt kollekció, amely a márkának hivatott hírverést csinálni. Sajnos a kis horgolt napozószettről is csak az tud eszembe jutni, hogy nagyon elbánhatott ovis korában a tervezővel a kedves nagymamája, amit most igyekszik feldolgozni.

gucci-jav

S amikor már cseppet felocsúdtam, kisebb nevetőgörcsöt kaptam attól, hogy elképzeltem, a Gucci nem hivatalos hazai arca vajon hogyan festene ezekben a szettekben tanácsadásra igyekezvén? S itt jön a következő kérdés: kinek szánták ezt a kollekciót, ki a célcsoport?

gucci1

A kifutóra lányossá tett fiúkat küldtek női ruhákban, és vintage hatású darabokban. S hogy a káosz teljes legyen nők is vonultak- a nyakukat, nem létező ádámcsutkájukat sállal lekötve- legyen csak még zavaróbb az összhatás, ki a férfi ki a nő. Ez akár egy izgalmas boncolgatásra váró kérdés lehetne, csak pont a státusszimbólumnak számító Guccinál kell feltenni? Ráaádásul a női Cruise kollekcióból is átemeltek motívumokat, ha már káosz, legyen teljes!

gucci-cikkcakkHa a felvonultatott szetteket darabokra szedjük, nagyon szép alapanyagokat, motívumokat találhatunk. Olyan érzésem van, mintha egy moodboard-ot dobáltak volna fel ész nélkül, s ugyanez az inspirációs tábla akár egy sokkal jobb, hordhatóbb Gucci-sabb kollekciót is eredményezhetett volna/eredményezne újratervezés esetén.

Érdekes módon a női kollekció hasonlóan összedobált darabjai kevésbé hatnak zavaróan. Igaz náluk kevesebb provokatív csavart használt Alessandro Michele, mint a férfi kollekcióban. Számomra érthetetlen, ha a férfi vonalon ezt az androgün dandy életérzést vállalják be, csatos frizurával, kislányosított fiúkkal, akkor miért nem szakállas, bajszos nőket sétáltatott végig a kifutón szuszpenzorban a női kollekció prezentálásán? Miért állt meg félúton? Talán ez már sok lenne a törzsvásárlóknak?

Mindenesetre a márka, és a tervező sorsát a vásárlók fogják eldönteni. Hamarosan kiderül hogyan.

gucci5

gucci-montazs gucci2

 

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Poom Security Code *

ADATVÉDELEM
Posztok, fotók, illusztrációk, és egyéb írások kizárólag a Syco Media Ltd írásos beleegyezése után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik ez egész posztot, hanem csak annak első pár sorát, a folytatásért pedig a Pumpkin Paradise oldalára kattint az olvasó.
hotels-banner