Oscar díjas tervező készítette a Cinderella jelmezeit

Már csak március közepéig kell várni a Cinderella, azaz a Hamupipőke című film érkezéséig. Ezt a Disney változatot nem más, mint Kenneth Branagh rendezte, aki a jelmezeket a többszörös Oscar nyertes Sandy Powellre bízta. (róla korábban már itt írtam a leleményes Hugo című film kapcsán) Mivel a forgalmazó jóvoltából sikerült premier előtt megnéznem a filmet, állíthatom, hogy nem a szokásos Disney giccshalmot fogjátok látni.

A díszlet, a kulisszák varázslatosak, a legapróbb részletekre is nagyon ügyeltek, és nem meglepetés, de minden nagyon, de nagyon brit.
A jelmeztervező két évig dolgozott a terveken. A történet egyik legfőbb, és egyben legnagyobb kihívások elé állító darabja maga az üvegcipellő. Szerencsére Powell hosszú ideje a Swarovski céggel ápol gyümölcsöző kapcsolatot. Amint láthatjátok a topánka sem másból, mint Swarovski kristályból készült:

cinderella

cinderella-2015-trailer

Egy nyolcfős csapat dolgozott a speciális lábbeli elkészítésén, mintegy 150 munkaórában.A lábbelit inspiráló 1890-ben készült darabra Powell egy Northampton-i múzeumban akadt.
5ce579054b9188f2c66170326503200f
A film báljelenetéhez 1 700 000 darab Swarovski kristályt biztosítottak a jelmezek díszítéséhez.

cinderella báljelenet hamupipőke swarovski

A bravúros tudású jelmeztervező a negyvenes- és az ötvenes  évek stílusát keverte a XIX. század divatjával. Hasonló stílusvegyítést alkalmazott az Anna Karenina című film szintén Oscar díjas tervezője Jacqueline Durran is (itt olvashattatok róla), de Charles James jellegzetes kreációi is eszembe jutottak (itt írtam róla)  Cate Blanchett karakteréhez Joan Crawford is adott némi inspirációt. S ahogy a Maleficent esatében elkezdődött, a rossz karakter most sem egyértelműen rossz. A Disney filmekben sincs többé fekete, vagy fehér, ahogy a gonosz mostoha már nem csúnya, hanem lenyűgöző díva.

cinderella2

cinderella-ékszerek swarovski sandy powell cinderella hamupipőke ékszer jewelry

joan_crawford_dress Joan-Crawford-DR-M

cinderella-ékszerekswarovski sandy powell cinderella hamupipőke ékszer jewelryCINDERELLA_COSTUME_SIGNAGE-tremaine
Minden tervező számára nagy kihívás mind a gonosz, mind pedig a jó figurák öltöztetése. A gonosz karakter általában egyben vicces feladat is, míg a pozitív karakter sok-sok fejtörést okoz a tervezőknek. Érdemes megnézni, hogy minden kosztüm részletes, aprólékos munkával készült. Anyagok variációi, öregítések, koszolások erősítik a karakterek üzeneteit. Különösen közel áll hozzám ez a fajta jelmeztervezői gondolkodás, hiszen egy mese történet figurái nem attól lesznek hitelesek, hogy bugyuták, túlméretezettek, vagy a végletekig lebutítottak. A mese akkor működik ha hihető. Ehhez pedig míves munka szükségeltetik. Nem hiába élnek ma is az így elkészített történetek…
cinderella6 cinderella5

CINDERELLA_COSTUME_SIGNAGE-cinderella

Hamupipőke ábrázolása sem a mesekönyvekben gyakran rongyokba burkolt módon történik. Végülis egy módos családban miért lenne bejárása a házba egy szakadt, piszkos koldusnak? Rongyok helyett így a korszakoknak megfelelő, ahhoz képest leegyszerüsített öltözéket kapott a szereplő, amely a történések során lesz láthatóan egyre viseletesebb. Valamint az ártatlanság, tisztaság színét a kéket kapta emblematikus árnyalatként. Mind a szegény ruhája, mind pedig a báli öltözéke ebben a színben pompázik. Hamupipőke szerepében Lily James-t láthatjuk, aki a szigetországban nagy népszerűségnek örvend a  Downton Abbey sorozatnak köszönhetően, és be kell valljam nagyon szeretnivaló figura. nem az a hagyományos tökéletes szépség.

cinderella3

cinderella

vogue-a-cinderella-story-01 cinderella1A film nemzetközi premierje 2015 március 19.-én lesz

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Poom Security Code *

ADATVÉDELEM
Posztok, fotók, illusztrációk, és egyéb írások kizárólag a Syco Media Ltd írásos beleegyezése után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik ez egész posztot, hanem csak annak első pár sorát, a folytatásért pedig a Pumpkin Paradise oldalára kattint az olvasó.
hotels-banner