Skinchecker bőrrák-tudatossági kampány- tegyünk a melanóma ellen!

Az erős napsütés, a nyár előtt úgy gondolom érdemes egy olyan jelenségről beszélni, ami egyre többeket érint, s mégis keveset tudunk róla. Legtöbben csak találgatnak, öngyógyítanak, vagy csak egyszerűen nem foglalkoznak a jelenséggel. Évekkel ezelőtt ebben a betegségben veszítettem el az egyik legjobb barátnőmet.  Fontosnak tartom, hogy megosszam veletek ezt a kezdeményezést, amivel mindannyian tehetünk valamit magunkért, másokért. Kivételesen egy az egyben közlöm a sajtóközleményt. Olvassátok el, nézzétek meg a hihetetlenül aranyos kampányfilmet, és kattintsatok a belinkelt oldalra:

A rosszindulatú bőrdaganatok, köztük a festéksejtekből kiinduló melanoma malignum gyakorisága Magyarországon is évente 3%-kal növekszik, és az elmúlt 20 év során több mint duplájára emelkedett.

A bőrdaganat az egyik legegyszerűbben felfedezhető, fájdalommentes vizsgálattal diagnosztizálható kór. Helyes életmóddal megelőzhető, korai felismerés esetén pedig jól gyógyítható. A megelőzés legfontosabb eszközei a szigorú fényvédelem, a bőr önvizsgálata és a rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzés.

LRP Skinchecker Törődjön szeretteivel

A melanoma a fiatalok közül is szedi áldozatait: a 20-30 éves korú nők között a rákhalálozási listán az első, a 30-35 évesek körében pedig a második helyet foglalja el. Életmódunk, köztük az utazások napfényes országokba, szoláriumozás, stressz mind növelik e bőrdaganat rizikóját.

A La Roche-Posay a mai napon egész Európában, így Magyarországon is elindítja tudatossági kampányát: A  www.skinchecker.hu oldalra klikkelve bárki megismerheti az ABCDE módszert, amelynek segítségével megvizsgálhatja szerettei anyajegyeit, és gyanú esetén bőrgyógyászhoz küldheti őket.

ABCDE módszer_1 (Custom)Egyszerű, mint az ABCDE

A La Roche-Posay bőrellenőrző segédlete a márka helyi weboldalán lesz megtalálható. Minél több ember elérésének és oktatásának érdekében a márka tömör és minden közönség számára könnyen megjegyezhető információt kínál. Egy egyszerű „ABCDE” emlékeztető segítségével, amelyet bőrgyógyászok fejlesztettek ki és támogatnak világszerte, a La Roche-Posay egy 5 pontból álló módszert kínál a bőrellenőrzőknek, amely segítségével gyorsan megállapítható az esetleges probléma és ösztönzi őket a bőrgyógyász mielőbbi felkeresésére.
A platform tartalmaz továbbá egy területet, ahol nyomon követhetjük a kampány látható hatását a világon és élőben láthatjuk a témában világszerte generált beszélgetéseket az élő twitter üzenőfalnak köszönhetően. A kampány úgy készült, hogy minden a legegyszerűbb legyen: egy klikkel letölthető az ABCDE módszer, egy klikkel megosztható egy baráttal vagy rokonnal, hogy bíztathassuk őket is a harcra, és ők is bőrellenőrzőkké válhassanak. A programban résztvevő magyra bőrgyógyászok listáját pedig itt találhatod meg.

A melanómák 90%-a megfelelően kezelhető, ha időben diagnosztizálják. Az Ipsos által a La Roche-Posay számára világszerte 23 országban készített kizárólagos kutatás tanulmányozta a napozáshoz való hozzáállást és a napozással kapcsolatos veszélyek általános ismeretét. A megkérdezettek 88%-a tisztában volt azzal, hogy a védelem nélküli napozás a bőrrák kialakulásához vezethet.

Ugyanakkor a megkérdezetteknek csak a fele nézette már meg bőrgyógyásszal az anyajegyeit, egynegyedük pedig egyáltalán soha nem nézte meg saját anyajegyeit.

A márka elkötelezettsége emellett az ügy mellett már jó néhány éves múltra tekint vissza. Ma a La Roche-Posay egy új kampányt indít, amely a bőrrák megelőzését egy új és modern szemszögből közelíti meg, mindenkinek lehetővé téve, hogy aktív szereplője legyen a saját és szerettei anyajegyeinek ellenőrzésében.

Világszerte az emberek nagy része kedveli a napsütést. Ugyanakkor a nap ismert ellentmondásos tulajdonságairól. Egyrészt úgy gondoljuk, hogy a nap energiát ad nekünk, és a szép barna szín egészségesnek hat, másrészről pedig jól ismertek a napozás káros hatásai és veszélyei is. 88%-unk tudja, hogy megfelelő napvédelem nélkül a napsugárzás káros. Egyenes összefüggés van a napsugárzás veszélyeinek felismerése és a megelőző technikák használata között: minél tájékozottabbak vagyunk, annál jobban védjük magunkat a nappal szemben. A napsugárzás elleni védekezési szokások azonban még mindig nem elegendőek, hiszen a melanómák előfordulása növekszik. Bár az emberek 80%-a védi bőrét a napsugaraktól, 40%-uk nem használ védelmet a nyaralás idején kívül. Még aggasztóbb a bőrgyógyászati figyelem hiánya, a gyakran szabad szemmel is észrevehető, korai rákos elváltozások felismerésének érdekében. Csupán az emberek 30%-a ellenőrzi saját anyajegyeit legalább évente egyszer, és több mint a lakosság fele még sosem javasolta egy hozzá közelálló rokonának vagy barátjának, hogy menjen el ellenőriztetni anyajegyeit.

Világbajnokok a napvédelemben

A földrajzi, klímabeli vagy képzettségi szint szerinti különbségek ellenére ez a 23 országban folytatott tanulmány meglepő nyertest hirdet a napvédelem és a bőrrák megelőzésének kategóriájában és árnyékot vet néhány, lemaradó országra. Amikor napvédelmi szokásaikról kérdezték őket, a görögöknek meglepően magas százaléka, 34% állította, hogy egész évben, évszaktól függetlenül védi a bőrét. Szorosan követték őket a chileiek (33%) és az ausztrálok (32%). Érdekesség még, hogy ez az a 3 ország, amelynek képviselői a leginkább hajlanak az árnyékban maradásra, amikor a nap magasan az égen jár. A skála másik végén a belga, dán és orosz lakosságnak csupán 6%-a büszkélkedhet azzal, hogy egész évben védi bőrét a nap ellen.

A napozás szabályai (Custom)Ugyanakkor az a 3 ország – Írország, Olaszország és Portugália – vezet a napvédők használatában (lakosságuk 69%-a állítja, hogy használ ilyet az arcára), amelyek nem a legnapsütésesebb országok közé tartoznak. Míg a mexikóiaknak, akik ennél jóval több napsütésnek vannak kitéve egy év során, csupán 35%-a állítja ugyanezt. Náluk pedig csak az oroszok használnak kevesebb naptejet: a lakosság 19%-a.

Végezetül, a 12 évesnél fiatalabb gyerekek szüleinek 87%-a állítja világszerte, hogy mindig vagy gyakran használ naptejet gyermeke bőrének védelmében, elhanyagolható különbséggel kontinensenként.

skin

Mint megannyi egyéb esetben, a nők és a férfiak hozzáállása a napvédelemhez világszerte nagyon eltérő. A férfiak inkább olyan technikákkal védekeznek a napsugárzás ellen, mint a hosszú ujjú ing (a férfiak 21%-a használja, szemben a nők 16%-ával) és a kalapok vagy sapkák viselése (a férfiak 45%-a, a nők 32%-ával szemben), míg a nők inkább választják a naptejeket, amikor napra mennek. A nők 69%- a használ következetesen napvédelmet az arcán, szemben a férfiak 45%-ával. Ugyanez a jelentős különbség megfigyelhető a naptej testre történő alkalmazásakor: a férfiaknak csak a fele, míg a nőknek kétharmada használja.

„A melanóma a legkomolyabb bőrrák típus. Ugyanakkor, ha időben felismerik és kezelik, majdnem minden esetben gyógyítható,” mondja Giuseppe Argenziano professzor, a Nemzetközi Dermoszkópia Társaság Ügyvezetője és Elnöke. „Ezért is fontos a rendszeres önellenőrzés, az anyajegyek megváltozásának és növekedésének és az új anyajegyek megjelenésének megállapítása érdekében. A bőrrák elleni küzdelem otthon kezdődik, és minél több ember figyeli meg saját és szerettei bőrét, annál többen konzultálnak majd bőrgyógyásszal és annál jobban növekszik majd a hatékonyság. ”

ABCDE módszer_2 (Custom)Nem meglepő, hogy a 15 és 19 év közötti tinédzserek a legfelelőtlenebbek a napvédelemben és a bőrrák megelőzésében, ami annál is inkább aggasztó, hogy tudjuk, hogy a nap által okozott károsodások 80%-a 18 éves kor előtt következik be. Csupán 46%-uk keresi az árnyékot, amikor a nap a legmagasabban jár, míg az 55-65 éves korosztály nagy része (55%-a) azonnal árnyékba vonul. Divat vagy csupán lázadás – ez a korosztály az, amelyik nem bízik a napvédelmi kiegészítőkben sem: ők viselnek legkevésbé napszemüveget (46%) vagy kalapot (26%). Így nem meglepő, hogy idősödvén, egyre többen választjuk a kalapot; az 55-65 korosztály 46%-a viseli! Ugyanakkor a 35-44 éves korosztály a legnagyobb (63%) naptej használó az egész testre, míg a 20-24 éves fiatal felnőttek a legjobban az arcukat féltik a nap káros hatásaitól, ők használják a legtöbb naptejet az arcukra (61%).

New York, Milánó és Párizs híres divat fővárosok. A La Roche-Posay és az Ipsos megkérdezte 23 ország lakóit, hogy ki mit választ a nap elleni védelemhez. Ausztrália, Görögország és Finnország lakói a kalapot vagy a sapkát választják, hogy megvédjék arcukat a veszélyes napsugaraktól.

A La Roche-Posay vezető dermokozmetikai márka, világszerte több mint 25 bőrgyógyász ajánlásával, ma elindítja az új nemzetközi, internetes „Skinchecker” kampányát, amelynek célja a korai bőrrák felismerésében játszott aktív szerep széleskörű oktatása. A bőrrák az egyetlen, szabad szemmel látható ráktípus, amely, ha megfelelően korán diagnosztizálják, 90%-ban hatékonyan gyógyítható. A bőrgyógyászok, a bőrgyógyászati kutatások és az érzékeny bőrű emberek hosszú távú partnereként világszerte, ez a kampány a La Roche-Posay aggodalmából született, látva a bőrrák diagnózisoknövekedését, amely a 9. leggyakoribb ráktípus Európában, 100 000 új esettel csak a 2012-ben Európában.  A La Roche-Posay elkötelezettsége több évre nyúlik vissza. Ezt az új kampányt helyi bőrgyógyászok és nemzeti bőrrák szervezetek támogatják és világszerte ingyenes anyajegy szűrések kísérik majd. A La Roche-Posay szeretne még több embert közösségi szinten elkötelezni e mellett az ügy mellett. A kampány célja a társadalmi elkötelezettség megvalósítása és egy egyszerű és világos üzenet terjesztésének és megosztásának támogatása: mindenki lehet ennek a harcnak a nagykövete.

Kattintsatok, és ellenőrizzetek! www.skinchecker.hu

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Poom Security Code *

ADATVÉDELEM
Posztok, fotók, illusztrációk, és egyéb írások kizárólag a Syco Media Ltd írásos beleegyezése után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik ez egész posztot, hanem csak annak első pár sorát, a folytatásért pedig a Pumpkin Paradise oldalára kattint az olvasó.
hotels-banner