Szilas Rita – a tervező, aki szereti a papucsállatkákat

Szilas Rita munkáiról már többször olvashattatok ezen az oldalon (itt és itt). Tudatosan nem használom vele kapcsolatban a kollekció szót, mert ő inkább projectekben gondolkozik, mintsem szezononkénti kollekciókban. Különleges színfoltnak tartom őt a magyar divatvilágban, így most a papucsállatkás ruhái kapcsán beszélgettünk is egyet.

A magyar divattervezők közt rajtad kívül nem nagyon találni olyat, aki szürreális, humoros módon áll a divathoz. Ez sokszor iróniába is hajlik. Nem féltél belevágni ebbe a járatlan útba?

Nem nagyon gondolkoztam azon hogy mi lesz, és  nem is volt más választásom, hisz ez a stílus én magam vagyok. Meg szerettem volna próbálni, hogy mit szólnak hozzá ha megmutatom a saját világomat. Ez tölt fel…én ezekkel a dolgokkal kompenzálom a diszharmóniát amit érzek a világban néha…

szilasrita-werk

Kik a vásárlóid? Van egy sejtésem, hogy inkább a külföldiek értékelnek.

Igen a sejtésed az nagyon jó: inkább a külföldiek természetesen….de ennyi év alatt, már itthon is megvan az a közeg, aki kimondottan keres és kedvel engem. De mostanában azt veszem észre hogy itthon is icipicit bevállalósabbak lettek, de az is lehet, hogy én lettem letisztultabb az évek alatt.

A sajtóanyagban szerepel, hogy a papucsállatka a kedvenc egysejtűd. Hogyan választ valaki kedvenc egysejtűt magának?

Még arra az általános iskolai biológia órára is emlékszem amikor róla tanultunk. Emlékszem, amikor azt a házit kaptuk hogy egy pocsolyából merjünk vizet és mikroszkóp alatt keressünk papucsot. Mikor megláttam igazából..csodálatos volt. Azóta is imádom a formáját, ahogy ábrázolják. Nekem olyan kicsit mint egy ékszer. A többi egysejtűre nem is emlékszem, de egyik se néz ki ennyire különlegesen….nem is tudom, de első pillanatra szerelem volt. Aztán most az ősz és a pocsolyák előhozták belőlem, azt éreztem ennél jobb anyagmintát álmodni se lehet….szóval lenyúltam a testét az anyagokra 🙂

papucsállatka

A cicás, csillámpónis világban te inkább a meghökkentő állatok közül választasz. Miért?

Én nagyon is szeretem azt a világot. Mind a cicást mind a csillámponist,de ebben a világban én csak egy vendég vagyok. Jó arrafelé is elkalandozni néha, de ami igazán belőlem jön, azok ezek az állatok. A hüllőket általában csodálom, hogy olyan régóta itt vannak és nem változnak semmit. Szinte ugyanúgy néznek ki több ezer év után is. Élő kövületek, mini dinoszauruszok. Régen nagyon sokféle állatom volt, főleg hüllők, és órákig figyeltem őket mit csinálnak, hogy élnek. A tatu és a kacsacsőrű emlős mindig is a nagy álmom volt, de sajnos őket nem lehetett otthon tartani. A rovaros kollekciómban pedig simán csak a nyár hangulatot szerettem volna előhozni azzal, hogy az összes gyerekkori dunai nyaramra emlékeztető rovart felhasználtam mintának. Szerintem minden, ami a környezetemben van az kimeríthetetlen ihletforrás. Nem más tervezők kollekcióit nézem (persze azt is néha, de csak mert érdekel és megfog…de nem keresem), hanem a környezetemből, és saját gondolataimból próbálom felépíteni a kollekciót. Nagyon jó érzés ha őszintén magamat adom és az tetszik másoknak is.

szilas-rita

Mennyire befolyásolnak a divat trendek?

Nem figyelem tudatosan a trendeket, az idény színeket pláne nem, mert szerintem mindenkinek a hangulatának és a saját típusának megfelelő szint kéne hordania, nem azt amit a divat diktál, mert annak csak az a lényege, hogy minél többet költsünk, cseréljük le a régit. Szerintem az alakunknak megfelelően kell főként öltözködni, a nekünk jól eső és jól álló színekben, és alap darabokat kombinálni új dolgokkal. Persze hatnak rám a trendek mint a reklámok a tudatalattimra, egy-egy elemet én is beépítek, továbbfejlesztek. De inkább a kollekciómat és a vásárlókat szeretném kiszolgálni, és nem a divatot.

Egyébként pedig szoktam visszahozni régi dolgokat, ami tetszik nekem és praktikusnak tartok. Ilyen volt például a muff, a kalucsni, és a mostaniban a nadrágszoknya.

Szilas Rita weboldalát itt, facebook oldalát pedig itt találhatjátok meg.

szilas1 szilas11 szilas12 szilas2 szilas3 szilas31 szilas4

Fotó: Szipál Péter
Modell: Csizmadia Gréta
Haj: Skerlecz Patrik
Smink: Varga Tímea Ágnes, Papi Gabriella

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Poom Security Code *

ADATVÉDELEM
Posztok, fotók, illusztrációk, és egyéb írások kizárólag a Syco Media Ltd írásos beleegyezése után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik ez egész posztot, hanem csak annak első pár sorát, a folytatásért pedig a Pumpkin Paradise oldalára kattint az olvasó.
hotels-banner