Tomcsányi Dóri kalandja a metróban – BCEFW 2018/19

Tomcsányi Dóri 2018-as őszi-téli kollekciójának múltat idéző, ugyanakkor minimalista inspirációját a budapesti hármas metró nosztalgikus stílusából merítette. Én azok közé tartozom, akik nem igazán örültek annak, hogy a régi retro mozaikok, tojáslevesre emlékeztető (legalábbis kiskoromban mindig erre következtettem a mintázatból a Keleti pályaudvarnál)  márványpanelek eltűntek a metró megállókból. TOMCSANYI emléket állít ennek a hetvenes-nyolcvanas évekre emlékeztető érzéseknek. Rá amúgy is jellemző ez a szocialista esztétikát újragondoló, átformáló design. Nagyon mai, modern, de nem tudom nem észrevenni gyerekkorom lenyomatait a színekben és a mintákban évszakról évszakra visszatérően.

A kollekciót a Budapest Central European Fashion Week keretében mutatta be a nagyközönségnek. A retró színvilág az állomások meghatározó színeit hívja életre, a printek pedig a falakon húzódó szocialista tűzzománc képeket és a mozgólépcsőn való zsúfoltság érzetét idézik fel . A színek eleve olyan hangulatot keltenek, mintha retro filtert tennénk a képekre. Ugyanezt a hatást erősítik a lokkbook képek, amelyeket szintén egy ikonikus retro helyszínen fotóztak- ha jól figyeltem meg, akkor a Fészek klubban.

A kollekció fő anyagai a puha, fehér és sötétkék vegán bőr, a hamvas, mustár és grafit gyűrt cupro, az éjkék, nehéz selyem-érzetű viszkóz, valamint az égszínkék és jáde szűzgyapjú. Tomcsányi Dóri erőssége, hogy hordható kollekciókat tervez, amelyek nemcsak modellméretben működőképesek. Ez ritka nagy erénynek számít a magyar tervezői szcénában.

TOMCSANYI Facebook oldala itt érhető el, weboldala pedig itt.

Fotók: kifutó- Máthé Krisztián for Pumpkin Paradise/ minden jog fenntartva, lookbook és backstage- TOMCSANYI Press, metró fotók- UrbanRail.net – Werner Huber

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Poom Security Code *

ADATVÉDELEM
Posztok, fotók, illusztrációk, és egyéb írások kizárólag a Syco Media Ltd írásos beleegyezése után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik ez egész posztot, hanem csak annak első pár sorát, a folytatásért pedig a Pumpkin Paradise oldalára kattint az olvasó.
hotels-banner