Vetlényi Alma – környezettudatos tervező,akire érdemes odafigyelni

Az elmúlt hetekben két igen fontos hazai divatesemény zajlott, s mindkettő keretében egy-egy divatversenyt is meghírdettek. A Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe hagyományosan a Gombold újrá-t, míg a Marie Claire Fashion Days Az év fiatal divattervezőjét kereste. A pályázatok egy közös ponton összefutottak, ugyanis a két különböző zsűri ugyanazt a tervezőt tartotta legjobbnak, mindkét esetben Vetlényi Alma nyert. Kíváncsi voltam a tervezőre, ezért kifaggattam egy kicsit a terveiről, és az élményeiről.

Olvastam, hogy a családodban a művészeti beállítottság szinte kódolva van. Mennyire volt hatással rád, hogy édesapád festőművész, anyukád pedig divattervező szakon végzett? 

Nagy mértékben hatással volt az érdeklődési körömre szüleim foglalkozása. Édesapám Vetlényi Zsolt és édesanyám Szende Rita munkásságát közelről követhetem a mai napig. Nekik köszönhetem, hogy korán megismerkedhettem a színek és formák csodás világával, és az alkotás örömével. 

Vetlényi Alma

Mennyire nézik kritikusan a munkáidat?

Bíznak a képességeimben, és támogatnak abban, amit eltervezek. Szakmai szempontból kikérem a véleményüket, édesanyám sokat segít és tanít, hogy technológiailag is minőségi ruhadarabokat hozhassak létre. A tervezésbe sosem folytak bele, teljesen szabadon hagynak és önálló tervezőként kezelnek.

Korábban üvegékszereket is készítettél, valamint dekoratőrként is dolgoztál. Szélesebbé tette ez a látásmódodat, bátrabban nyúlsz az anyagokhoz, vagy független a ruhatervező énedtől?

Az ékszerkészítést saját örömömre próbáltam ki, dekoratőrként pedig sokat tanultam a tér és a tárgy kapcsolatáról. Úgy gondolom, hogy minden, amit eddig tanultam kellett ahhoz, hogy eljussak oda, amivel igazán foglalkozni szeretnék, és mindenképp azt mondhatom, hogy ezek a dolgok összefüggnek a tervezői attitűdömmel.

ECOllection2 vetlényi AlmaECOllection Vetlényi Alma Gombold újra

alma1 (Custom)

Eddig a Gombold újra magyar nyertesei nem jártak szerencsével, mármint ami a márkaalapítást illeti. Neked mik a terveid? 

Ennek ellenére én is szerencsét próbálok… Várom a befektetők hadát!  Most kezd összeállni egy kis csapat, akikkel el fogom indítani a márkám. Tavasztól már elérhető lesz tavasz- nyári kollekcióm, melynek lesznek újabb darabjai is. Showroom nyitását szintén tervezem. Addig pedig limitált példányszámban megvásárolhatóak lesznek a karácsonyi WAMP-on (december 11.-én és 18-án)  táskáim és kapszulakollekcióm darabjai, melynek bevételi összegét márkám építésére fogom fordítani. 

A nyári szezon után fog kiedrülni számomra is, hogy milyen módon fogom tudni fenntartani a márka életét. 

Számítottál rá, hogy esélyes lehetsz ezen a pályázaton?

Sosem szeretek találgatni, és nem is mindig vagyok tisztában azzal, hogy az amit csinálok, másoknak is tetszeni fog vajon, addig, amíg nem kapok elegendő visszajelzést. Így nem is számítottam rá, hogy megnyerhetem a pályázatot. Igazság szerint minden tőlem  telhetőt megtettem a szűkös határidőhöz és a körülményekhez képest. Reménykedtem, hogy ezzel bejutok a döntőbe és kaphatok több visszajelzést a munkámmal kapcsolatban. Azt mondhatom, hogy megérte ennyi energiát fektetnem ebbe a kollekcióba. Nem is a nyeremény miatt, hanem a sok pozitív vélemény miatt, ami nagyobb önbizalmat adott és bátrabban tudom folytatni a munkát. 

alma2 (Custom)alma3 (Custom)

Mi inspirált a kollekció megalkotásában? 

Kollekcióm négy kulcsszava a hulladékgazdálkodás, az újrahasznosítás, a környezetvédelem és fenntarthatóság. A ruhadarabok a környezettudatosság ezen négy területéből  inspirálódva születettek meg. Megvizsgáltam, hogyan működik a környezettudatos életmód, majd annak fő szegmenseit ültettem át a tervezési struktúrába. Például a hulladékgazdálkodás legjobb módja, ha nem termelünk hulladékot. Ezért olyan szabású ruhákat és táskákat terveztem, melyek elkészítésekor nem keletkezett szabászati hulladék, tehát nem marad fölösleg. Célomul azt is kitűztem, hogy a környezetvédelmi szempontoknak teljes mértékben megfeleljenek a ruhadarabok, így kizárólag természetes alapanyagokból, lenből és pamut keverékből készültek a kreációk, táskáimat pedig újrahasznosított kávézsákokból alkottam meg.
_DSC1022 (Large) (Custom)

_DSC1057 (Large) (Custom)

Az a tapasztalatom, hogy ha valami eco, vagy környezetbarát, vagy újrahasznosított, az gyakran slampos, minden sikket mellőző. Szerinted miért félnek nőies ruhákat tervezni ezek alatt a címszavak alatt?

Szerintem az lehet az oka, hogy a természetesség szót valamiért félreértelmezik és emiatt kirekesztődik a nőiesség fogalma, ezáltal pedig nem találják meg a megfelelő kapcsolatot e kettő kölcsönös kifejezésére. Azt, hogy a természet és a nő közt miért nem találják meg öltözködésben az egyensúlyt, pontosan én sem tudom megmondani, mert szerintem a kettő erősen összefügg. 

vetlényi almaA Marie Claire pályázatát is sikerült megnyerned, így igazán remek hónapot tudhattál magad mögött. Mivel jár ez a nyeremény, és hogyan tovább?

A Marie Claire-től, megkaptam a szakmai díjat: 150 000 Ft-ot, valamint következő számukban bemutatnak engem és az általam tervezett ruhát is. 

MarieclaireSketchbook (Custom)Szeretnék ebben a tanévben lediplomázni, miközben fokozatosan építem márkámat, úgyhogy ez a két szakmai cél bőven elég lesz ahhoz, hogy minden nap le legyek kötve…

Ha valaki szeretné újabb divatbemutató keretében megnézni a kollekciómat, november 25. -én 18:00 órakor a Zöldág Nemzetközi Öko- Design Fesztivál megnyitóján a Klebelsberg Kultúrkúriában szívesen látjuk.

Vetlényi Alma Facebook oldalát itt találhatjátok.

Fotók: Máthé Krisztián  @All Rights Reserved

vetlényi alma marie claire

vetlényi alma marie claire

No Comments Yet

Comments are closed

ADATVÉDELEM
Posztok, fotók, illusztrációk, és egyéb írások kizárólag a Syco Media Ltd írásos beleegyezése után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik ez egész posztot, hanem csak annak első pár sorát, a folytatásért pedig a Pumpkin Paradise oldalára kattint az olvasó.
hotels-banner