Vogue címlapok a húszas évekből

Ha divatrajongókat kérdezünk kedvenc korszakukról, nagy valószínűséggel minden második delikvens a húszas éveket fogja mondani. Vajon miért ilyen töretlen a népszerűsége ennek az időszaknak? Talán a fiatalság kultuszát éltető trend miatt? A bohókás kalapok, és sminkek okán? Esetleg a szexis charleston ruhákban keresendő a válasz? Akármelyik is az igazság, a jazz, és az art-deco születésének idejéről beszélünk, ami a mai napig inspirálja a tervezőket, zenészeket, filmeseket.

A múlt heti tizes évekbeli Vogue címlapok után, most nézzük a következő évtizedet. Az akkor említett három legnépszerűbb illusztrátor továbbra is tartotta magát, de újabb nevek csatlakoztak hozzájuk. A tizes évek mesés, néhol keleties hatásokat mutató címlapjait követően  kissé komolyabb borítók következtek.

Brancusi szobor
Brancusi szobor

Úgy tűnik, mintha a rajzokon látható hölgyek felnőttek volna, még komolyabbak, és még wamposabbak, és szabadabbak lettek! Gyakran láthatjuk sportolás, autóból ki-be szállás, sőt, vezetés közben a hölgyeket. Gondoljunk csak bele, ezelőtt nők nem csinálhattak ilyen dolgokat! A színhasználat, és a stílus is változik, előkerülnek a kissé komorabb árnyalatok, és futurisztikus, kortárs képzőművészek művei alapján inspirált borítók gyakran Modigliani, vagy éppen Brancusi nőalakjait idézik.  Számomra olyanok ezek a borítók, mintha a lap szerkesztői szabadon hagyták volna “élvezkedni” , új stílusokat kipróbálni grafikusaikat. Érdekes, hogy igen gyakran a szürke szín dominál a címlapokon.Ez azért is furcsa mert éppen csak egy évtized telt el azóta, hogy Poiret meghonosította a divatgrafikát.

Modigliani festmény

Tette ezt mindazért, hogy ne fekete-fehér képeken kelljen saccolgatni a divatlapolvasóknak ruhák káprázatos színeit. De ahogy azóta is, akkor is kiszámíthatatlan volt a divat logikája! Eduardo Benito-t a Gazette című laptól csábítják a Vogue-hoz, és karakteres stílusával igencsak új irányt mutat kollégáinak. Az ő hatására találja majd meg George Lepape is azt a hangot, ami a legnagyobbak közé emeli. (De erről majd egy külön posztban írok). A teljesség igénye nélkül néhány név, akikre érdemes rákeresni: Harriet Meserole, William Bolin, Pierre Brissaud, és Helen Dryden.

Ha tetszenek a képek, akkor érdemes ellátogatnotok a Condé Nast webshopjába, ahol szinte mindegyik címlapból kínálnak reprodukciókat.

Pumpkin Paradise blog a Facebookon, még több képpel, videókkal,nyereményjátékkal és infoval:klikk ide , és lájkold! Ezen a héten Hippsy derékmelegítők a  nyeremények!

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Poom Security Code *

ADATVÉDELEM
Posztok, fotók, illusztrációk, és egyéb írások kizárólag a Syco Media Ltd írásos beleegyezése után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik ez egész posztot, hanem csak annak első pár sorát, a folytatásért pedig a Pumpkin Paradise oldalára kattint az olvasó.
hotels-banner