A Westworld jelmezeinek titkai

Az utóbbi időszak egyik legnépszerűbb sorozata a Westworld, amelyet akár az új Twin Peaks-nek is nevezhetnénk. Gondolom nem vagyok egyedül azzal, hogy annak ellenére, és azzal együtt imádom, hogy fogalmam sincs hogy végülis mire megy ki a játék. A jövőben játszódó sorozat fő helyszíne egy kalandpark, amelyet az 1800-as időszak Vadnyugatját idézi. A valódi világ annyira unalmas és egysíkú lett, hpgy a gazdagok ide járnak kikapcsolódni, és kalandokat keresni. A tökéletes “Disney park”-ban semmi sem az, aminek látszik, az emberek, az állatok mind-mind robotok, a látogatók pedig azt tehetnek velük, amit csak akarnak. A tőkéletesen megtervezett rendszerbe természetesen itt is homokszem kerül, méghozzá több is..
westworld-01
A történet egy hetvenes évekbeli mozi és Michale Crichton regényének alapján készült. Ez már eleve izgalmas témát adhat egy jelmeztervező számára. A XIX. századba helyezett western falu lakosai mind robotok, akiknek minden nap újra kezdődik. Ane Crabtree jelmeztervezőnek (aki többek közt a Pan Am sorozat ruháit is tervezte- itt olvashattok róla) így nagyon át kellett gondolnia, hogy milyen öltözékeket ad a karakterekre, hsizen nagyrészt abban az egy ruhában láthatjuk őket végig.

westworld-1Ha alaposan végignézzük a szereplőket, mindannyian színkódokat kaptak, amelyeknek komoly jelentésük, jelentőségük van. Dolores karakteréről nem tud nem eszembe jutni, hogy pont azt az érdekes kék árnyalatot kapta, amelyet a templomi Mária ábrázolásokon láthatunk. Mások a Disney párhuzamot vonják, a hercegnők és Dolores közé, megint mások Alice-hoz hasonlítják. Tény, hogy ezt az árnyalatot csak ő viseli a filmben.
westworld-02

A színek kiválasztásánál figyelembe kellett venni, hogy csak olyanokat válasszanak, amely ebben az időszakban előállíthatóak voltak. Érdemes azonban arra figyelni, hogy hogy változnak majd a karakterek színei. Mivel egy olyan sorozatról van szó, amelyben mindennek jelentése, jelentősége van, javaslom, hogy figyeljetek a szín-kódokra. Sokszor a szereplők egymáshoz való viszonyaira is következtethetünk, ha valaki a másik szín-kódját kezdi viselni.

westworld-04 (Custom)

Érdemes megemlíteni a textúrákat is, amelyekkel nagyon nagyvonalúan játszott a tervező. a színvilág viszonylag behatárolt, napszítta régi képeket idézi. Ezért és azért mert ekkor sokkal kézművesebb, kevésbé egyenletes felületű textileket hordtak, a rusztikus anyagokat helyezték előtérbe. ezek nagyüzemi előállítása, beszerzése mostanra egyre nehezebbé vált. Egy ilyen forgatás esetében, amikor egyetlen ruhát visel az adott karakter, több példányban kell elkészíteni a jelmezt- nem beszélve a kaszkadőrök példányairól. A jövőben és egyben régmúltban játszódó produkció alkotói úgy gondolták, hogy ezért egyszerűbb lesz, ha a csúcstechnológiát veszik igénybe. Így fordulhatott elő az a furcsa helyzet, hogy a réginek tűnő jelmezek anyagait egyszerűen 3D nyomtatóval printelték ki.

 

westworld-05 (Custom)

Ane Crabtree inspirációs forrásul  Sergio Leone hatvanas években készült spagetti westernjeit említette. S ha megnézitek ezeket a filmeket, valóban érezhető a hasonlóság.

sergio-leone1 (Custom)

sergio (Custom)

De térjünk vissza a Westworld-höz! A régi filmeken kívül divattervezők munkái is hatottak Crabtree-re. Stella McCartney, Chloé, Marni és Valentino munkáit említette meg, amelyekből inspirációt nyert, valamint Prada, Calvin Klein és Donna Karan kilencvenes évekbeli kollekciói szintén fontosak voltak számára.

westworld-06 (Custom)

No Comments Yet

Comments are closed

ADATVÉDELEM
Posztok, fotók, illusztrációk, és egyéb írások kizárólag a Syco Media Ltd írásos beleegyezése után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik ez egész posztot, hanem csak annak első pár sorát, a folytatásért pedig a Pumpkin Paradise oldalára kattint az olvasó.
hotels-banner